20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Körfez'den Doğu'ya yatırım

Türkiye'nin küresel krizden en az hasarla çıkmak için başlattığı yatırım çekme hamlesi sonuç veriyor. Krizin ortasında AK Enerji'nin yüzde 37,4'üne 302,6 milyon dolara ortak olan Çek enerji devi CEZ'den sonra Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya Körfez'den yaklaşık 6 milyar dolar gelecek.

Hükümetin ismini sır gibi sakladığı Bahreyn merkezli bir grubun Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi (GAP), Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) kapsamında bölge illerinde farklı sektörlerde yatırım yapacağı belirtiliyor. Söz konusu grup ve yatırım planları hakkındaki ayrıntıların yarın İstanbul'da basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Toplantıda yatırım müjdesini Başbakan Yardımcı Nazım Ekren ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz verecek. Söz konusu yatırımın çekilmesi için Tanıtım Ajansı aylardır çalışıyordu. Hükümetin DAP ile birlikte bu yıl 3,3 milyar YTL aktardığı GAP'a olan ilgi sürüyor. Körfez ve komşu ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeden yatırımcı bölgeyle yakından ilgileniyor. Enerji ve gıda sektörlerinde yatırım için birçok firma GAP İdaresi Başkanlığı'nın kapısını çaldı. Projenin sadece sulama ile sınırlı kalmadığına dikkat çeken Başkan Sadrettin Karahocagil, enerji ve gıda güvenliği için bölgenin cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Özellikle petrol zengini Ortadoğu ülkelerinden yatırım beklediklerini aktaran Karahocagil, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Suriye'den birçok firma ile yatırım konusunda görüşmelerin devam ettiğini, önümüzdeki günlerde sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti. Karahocagil, sulama kanallarının tamamlanmasıyla birlikte bölgede ürün patlaması yaşanacağını, böylece özellikle gıda güvenliğini düşünen ülkeler için cazip yatırım imkanları ortaya çıkacağını dile getirdi.

"Projenin getireceği zenginlikten sadece Türkiye fayda sağlamayacak. Ticaret tüm bölgelere refah getirecek. Suriye de, Irak da zenginleşecek." diyen Karahocagil, dünyadaki gıda krizine karşı dev projenin önemli bir yatırım olduğu görüşünde. Projenin bölge insanının refahını artırmanın yanı sıra terörün azalmasına da önemli katkı sağlayacağına işaret eden Karahocagil, GAP Eylem Planı çerçevesinde bu yıl desteklenmesi gereken tüm yatırımların devam ettiğini ve tüm kurumların çalışmalarını hızlandırdığını aktardı. Yerli firmaların bölgeye yatırım yapması için TOBB ve TÜSİAD ile zaman zaman bir araya geldiklerini dile getiren Karahocagil, Koç, Sabancı ve Eczacıbaşı gibi holdingler ile görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi. Karahocagil şirketlerin, enerji ve gıdada önemli açılımlar sağlayacak projenin hangi fırsatları taşıdığının farkında olduklarını vurguladı.

Zaman
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 15:02:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?