18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Korkutan gelişme..

ŞALTERLER İNİYOR

Ürettiğini satamayan sanayici şubatta kapasite kullanımını yüzde 63’e düşürdü. Geçen yılın aynı ayına göre 15 puanlık kapasite gerilemesi, işsizliğin de hızla artmasına neden oluyor

Önceki gün sanayi üretiminin ocakta yüzde 21.3 düştüğünü bildiren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün de şubatta kapasite kullanım oranının geçen yılın aynı ayına göre 15.5 puan gerileyerek yüzde 63.8’e indiğini açıkladı. Rakamlar, krizle sarsılan sanayide şalterlerin bir bir indiğini ortaya koyuyor: Ürettiğini satamayan sanayici vardiya azaltıyor, üretime ara veriyor, en son aşamada da kapıya kilidi vuruyor.

Bu sürecin adım adım izlenebildiği göstergelerden biri de sanayide kapasite kullanım oranı. Krizin ilk işaretlerinin alınmaya başladığı ağustostan itibaren gerileyen kapasite kullanım oranı, geçen yıl şubatta yüzde 79.3 iken bu şubatta yüzde 63.8’e indi. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 49.8’le işyerlerinin tam kapasiteyle çalışmamasının en önemli nedeni olarak belirlendi.

En fazla kayıp otomotivde
İmalat sanayii alt sektörleri içinde en fazla kan kaybı otomotivde yaşandı. Taşıt araçları ve karoseri imalatında kapasite kullanım oranı 42.4 puan düşerek yüzde 47.5’e kadar indi. Büro muhasebe bilgi işlem, petrol ürünleri, mobilya, plastik-kauçuk, metal eşya kapasite kullanım oranı en hızlı gerileyen alt sektörler arasında.

250 kişilik işe 10 bin başvuru
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 200 itfaiye eri ve 50 zabıta memuru alımı için uzun kuyruklar oluşurken 10 bin kişi başvurdu. 
 

Tersanelerde 4 milyar dolarlık sipariş iptali
Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ekonomik kriz nedeniyle tersanelerde 4 milyar dolarlık sipariş iptali olduğunu bildirdi. Denizcilik sektörünün yerli ve yabancı temsilcilerini bir araya getiren Mare Forumu’nda konuşan Kalkavan, sektördeki iş azalmasının istihdam kaybına yol açtığını ve tersanelerde çıkarılan işçi sayısının 13 binin üzerine çıktığını söyledi.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 00:36:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?