20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Kozmetiğe yatırım 5 kat

İstanbul Valiliği'nin, ildeki istihdamı ortaya çıkarmak amacıyla yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. İş âleminin tercihlerinin değiştiğini ortaya koyan rapora göre, İstanbul'da son yıllarda en çok yatırım yapılan sektörlerin başında kozmetik geliyor.



Şehirde, hazır giyim ve konfeksiyon firması sayısı azalırken, kozmetik şirketleri adeta patlama yaptı. 2000 ile 2006 arasında kozmetik sektöründe faaliyet gösteren firma sayısı büyük artış gösterdi. Bu alandaki şirket sayısı 266'dan bin 443'e çıktı. Kozmetikten sonra en çok eğitim, servisçilik, turizm tesisi, hediyelik eşya ve bilgisayar firmalarında artış oldu. Uzmanlara göre, şehir hayatında estetik, güzellik ve bakım giderek daha çok önem kazanıyor. Bu yöndeki ürünlere talep arttıkça, kozmetik sektörü de büyüyor.

Valilik bünyesinde İl İstihdam Kurulu, hazırladığı 'İstanbul İstihdam Raporu'nda yatırımların sektörlere göre dağılımlarını inceledi. Rapordaki şaşırtıcı veriler, ekonominin başkentinde, iş aleminin tercihlerinin değiştiğini ortaya koydu.

İstanbul'da en çok yatırım yapılan sektörler arasında, kozmetikten sonra ikinci sırada gelen özel eğitim kurum ve kuruluşlarındaki firma sayısı yüzde 66,5 artarak 2 bin 315'e çıktı. Bilgisayar, büro makineleri ve kırtasiye firma sayıları yüzde 136,8 artışla 6 bin 366'a yükseldi. Taşıt araçları servis ve bakım istasyonları firma sayısı yüzde 135 artışla bin 69'a çıktı. Ayrıca uluslararası-şehirler arası taşıma turizm seyahat acenteciliği, optisyenler, optik ve optometrik ürünler, şehir içi taşımacılık, turizm, izolasyon ve yalıtım, hediyelik eşya ve bijuteri, ev tekstili, özel sağlık kuruluşları ile inşaatta da hatırı sayılır artışlar yaşandı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerdeki firma sayıları ise yüzde 31,5'lik azalma ile 13 bin 853'e geriledi. Kamyon, otomobil, otobüs yedek parça alanındaki firmalar da yüzde 31'lik düşüş kaydederek 4 bin 351'e indi. Yüzde 20,8 azalan kimyevi madde ve kimyevi boya firmalarının sayısı 4 bin 775'e geriledi. Banka ve finans kuruluşları da gerileyen sektörlerden oldu. Banka ve finans kuruluşlarının sayısı yüzde 24,2'lik azalışla 4 bin 454'ten 3 bin 375'e indi.

aa
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 10:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?