19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Kredi faizi insafla bağdaşmaz

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bankaların hâlâ yüksek faizli kredi verdiğini savunarak, bunu insafla bağdaşmaz olarak niteledi ve “Bankalardan Merkez Bankası’nın faiz indirim politikasına paralel bir uygulama bekliyoruz. Bankalar bazı müşterilerine yüzde 12-13 ile kredi kullandırıyor, bunun genele yansıtılması gerekir. Ortada bir balans bozukluğu var” dedi.

DIŞ ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın gecelik faizi yüzde 8.25’e indirmesine rağmen hâlâ bankaların yüzde 20’nin üzerinde faizlerle kredi kullandırdığını hatırlatarak, bunun insafla bağdaşır yanı olmadığını söyledi. İşadamları ile birlikte Brezilya ve Şili’ye yaptığı geziyi tamamlayıp yurda dönen Çağlayan, son gün şu değerlendirmeleri yaptı:

Atatürk adına yakışır okul
“Şili ile işadamlarımız yaklaşık 53 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptı. Bunun 34 milyon doları tekstil ve konfeksiyon, 8.5 milyon doları da inşaat sektöründe. Bu ülkedeki Atatürk İlkokulu çok yetersiz ve bakımsız. Konuyu Sayın Başbakan’la konuşacağım. Atatürk’e yakışır bir okul olmalı orası. İşadamları da bu konuda bir karar aldı ve bu okula en azından malzeme yardımı yapacağız.

Petrobras’la ortak çalışma
Brezilya’da en önemli konu Petrobras. Bu şirket 6 bin metre derine inebiliyor ve büyük petrol yataklarına ulaştı. Karadeniz’de petrol arayacaklar. Burada da TPAO ile birlikte çalışmaları konusunu gündeme getirdik ve Enerji Bakanı’nın talimatı ile TPAO yetkilileri hemen Perobras yetkilileri ile masaya oturdu.
Faiz daha da düşmeli

Savunma ve havacılıkta da geniş olanaklar var. Ar-ge çalışmalarını Türkiye’de yapmalarını istedim. Türkiye’yi dünyanın Ar-Ge merkezi yapma kararında olduğumuz için önemli teşvikler getirdiğimizi söyledim. Know-how paylaşımı ve yılda iki kez ticaret heyetleri buluşması yapmaya karar vermemizi de önemli görüyorum. Merkez Bankası’nın faizi düşürmesi iyi bir olay. Ancak faiz daha da aşağı düşürülmeli. Daha alınacak çok yol var. Enflasyon ortada olduğundan daha radikal düşüş yapılabilir. Bankalar da faizleri MB politikasına paralel düzenlemeli. Bazı firmalara yüzde 12-13 ile kredi verdiklerini biliyoruz; bunun genele yansıtılması gerekir. Oysa hâlâ yüzde 20’lerle kredi kullandırılıyor. KOBİ’lere yüzde 20’lerle faiz kullandırmak insafla bağdaşmaz.”

Bankalar çok sağlam adeta ‘kapı’ gibi

TÜRK bankacılığının küresel krize rağmen dünyada örnek sağlamlıkta olduğunun altını çizen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Bankalar kapı gibi. O nedenle bankalar bu faiz politikasını gözden geçirmeliler. Oysa, MB ile bankalarımız arasında bir balans bozukluğu var. Bunun özel kamu bankası ayrımı yapmadan söylüyorum” dedi. Bankaların batacak krediyi zaten veremeyeceğini vurgulayan Bakan Çağlayan, “Unutmamak lazım, insanlar tefeciden para kullanmak zorunda kalıyor. O nedenle faizlerin kullanılabilir düzeyde olması gerek. Bankalar daha fazla fonlama yapmalı” diye konuştu.

Dünya değişti, büyük balık küçüğü yutamıyor

BAKAN Çağlayan, Türkiye-Brezilya iş forumu toplantısında yaptığı konuşmada ise eski bir futbolcu olduğunu anımsatarak, “Sizin bizde 40 futbolcunuz, yani 41 büyükelçiniz var, bizimse burada tek büyükelçimiz var. Gelin dengeyi sağlamak için ticareti artıralım. Şimdi ben ekonomi alanında teknik direktörlük yapıyorum” ifadelerini kulandı. Çağlayan Referans gazetesinin sembol hale getirdiği ‘Hızlı Balık’ örneğini de verdi, bunu bir fıkra ile destekledi: “Dünya değişti, büyük balık küçük balığı yutamıyor, hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Hızlı hareket edelim. Yavaş balık olup yem olmayalım... Ormanda bir Japon ile Amerikalı yürürken kaplan görüyorlar. Japon hemen ayakkabısının bağlarını bağlıyor. Amerikalı, ‘Ne o kaplandan hızlı mı koşacaksın’ diyor. Japon da, ‘Senden hızlı koşmam yeterli’ diyor.”
 

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 21:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?