23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kredi kart sahipleri ve bankalara ağır cezalar geliyor


Kredi kartlarına ilişkin düzenlemeler getiren taslağa göre talep olmadan kart verilemeyecek. 3 defa üst üste veya yılda 4 kere ödeme yapmayanların , tüm kartları iptal edilecek. Asıl kart sahibi talep etmedikçe ek kart çıkarılamayacak.

Çalınan kartın sahibi alışverişin 150 milyon lirasından sorumlu olacak. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde yapılan dolandırıcılıklardan kart hamili sorumlu tutulamaz. Kredi kartı limiti aylık gelirin üç takına kadar olacak.

BDDK Başkanı Tevfik Bİlgin, kredi kartlarına ilişkin düzenlemeleri içeren yeni taslağını kamuoyuna açıkladı. Bilgin, taslak hakkında 10 gün içinde görüşlerin alanılacağını ve ardından Başbakan’a sunulacağı bildirdi.

Bilgin, bu taslağın amacının kartın çıkarılmasına, kullanılmasına ilişkin esasları düzenlemek olduğunu vurguladı. Bilgin, taksit uygulaması ile ilgili işlemler ve mağaza kartlarının bu taslak içinde yer almadığının altını çizdi.

Bilgin, taslağın önemli maddelerini şöyle sıraladı:

Kredi kartı limiti aylık gelirin üç katını aşamayacak. 1 milyar liraya kadar olan limitlerde bu istenmeyecek. Kart sahibinin talebi olmadan kart limiti artırılamayacak.

Talep olmadan kart çıkarılamayacak.

Bankalar şube dışında kart verilemeyecek

3 defa üst üste asgari ödeme tutarının altına ödeme yapılırsa ve yılda 4 kerede ödeme yapmayanların tüm kartlarız iptal edilecek. 2 yıl kart verilmeyecek.

Kredi kartları asıl hamiline yapılacak.

Asıl kart sahibi talep etmedikçe asla ek kart çıkarılmayacak.

Hesap özetinde uygulanacak faiz tuturu, asgari ödeme tuturı gibi bilgiler rahatça okunabilir, koyu renkli ve büyük puntolu olacaktır.

Asgari ödeme tutarı ödendikten sonra kalan paraya ne kadar faiz işletileceği ekstrelerde gösterilecek.

Kart kaybolur ve çalınırsa kart sahibi bildirim anına kadar yapılacak alışverişin 150 milyon lirasından sorumlu. Bu miktarın üzeri kart veren kuruluşa ait.

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde karşılaşılan dolandırıcılıklardan kart hamili sorumlu tutulamaz.

Kart kullanılmasa dahi yıllık üacretler ödenecek.

Üye işyeri kimlik talep edip kartı kontrol etmelidir.

Üye işyerleri kart kullanımı nedeniyle komisyon isteyemeyecek.

Banka faiz artırımı yaptığını kart hamiline 30 gün içinde bilrilmedi.

Nakit çekiyorsanız faiz o andan başlayacak.

Hürriyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2005 Çarşamba 11:01:17
Güncelleme :23 Şubat 2005 Çarşamba 11:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?