18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kredi kartı fazilerinde yeni uygulama

Yüksek faizleri nedeniyle sürekli şikayet konusu olan kredi kartlarında yeni bir döneme giriliyor. Kredi kartlarında asgari oranı yatıranla, tüm borcu yatırmasa da, asgariden fazlasını yatıran aynı faizi görüyordü. Ancak tüketici bundan sonra ödemesine göre faiz verecek.

Kart borcunun büyük kısmını yatıran müşteriye daha düşük, az miktarda ödeme yapana ise daha yüksek faiz uygulanacak.

4 milyon kişiyi ilgilendiriyor
Yeni sistemde ilk adımı geçen hafta Garanti Bankası atarken, HSBC Bank da dün benzer bir uygulamayı yürürlüğe sokacağını açıkladı.

Bankalararası Kart Merkezi yetkilileri diğer bankaların da aynı sistemi yürürlüğe koymaya hazırlandığını belirtiyor. Yurtdışında da örnekleri olan ödemeye göre faiz sistemi uygulamasının bankaların hızla büyüyen sorunlu kart alacaklarının önüne geçilmesinde de önemli bir adım olması bekleniyor.

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon kişi kredi kartına her ay 600 trilyon liraya yakın faizi öderken, yeni sistem şirket kredilerine uygulanan sisteme benziyor. Kurumsal kredilerde de daha yüksek ödeme kapasitesi olan şirkete daha düşük faizli kredi veriliyor.

İlk başlatan Garanti oldu
Ödemeyi yükselttikçe faiz oranını düşüren yeni sistemi ilk uygulamaya sokan banka Garanti oldu. Garanti Bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 22 Ağustos'tan itibaren kredi kartı faizlerinde üç farklı kademeden oluşan yeni bir modele geçileceğini duyurdu.

Buna göre, banka kart borcunun yüzde 7.5-19 arasındaki kısmını ödeyen müşteriye yüzde 5.30, yüzde 20-49 aralığındaki bölümünü ödeyene ise yüzde 5.25 faiz uygulayacak. Yüzde 50-99.9 aralığında ödeme yapanlara ise yüzde 4.95 faiz uygulanacak.

Yani Garanti Bankası, ekstredeki l milyar liralık borcunun 180 milyon lirasını ödeyen müşteriye kalan borcu için yüzde 5.3 oranında faiz uygulayacak. Ödenen borç 500 milyon lirayı aşarsa bu faiz oranı yüzde 4.95'e inecek.

Böylece borcunun yüzde 50'si ve üzerindeki kısmını ödeyen müşterinin faiz kârı aylık 0.35, yıllık bileşik bazda ise 7.3 puan olacak.

Kademeli faiz uygulamasına 6 Ekim'den itibaren geçeceğini açıklayan HSBC Bank ise kredi kartı borcunun yüzde 70'i ve üstünde ödeme yapan müşteriye uygulayacağı faiz oranını yüzde 4.50 olarak belirledi.

Faiz oranı, ödeme tutarı yüzde 30-70 aralığında olursa yüzde 4.99, yüzde 30'un altında kalırsa yüzde 5.45 olacak. Borcunun büyük kısmını yatıran müşterinin faiz kârı aylık bazda 0.95, yıllık bileşik olarak da 19.5 puanı bulacak.

Vatan
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2005 Pazar 16:34:54
Güncelleme :14 Ağustos 2005 Pazar 17:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?