16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kredi kartı ücreti için bankaya ret

Antalya Tüketici Mahkemesi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin verdiği ''Kredi kartı yıllık kullanım ücretinin müşteriye iadesi'' yönündeki kararına banka tarafından yapılan itirazı reddetti.

Antalya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'nın, bir müşterinin kredi kartı kullanım ücretine ilişkin yaptığı itirazda müşteri lehine aldığı kararın ardından banka avukatı Bülent Külah, kararın iptali istemiyle Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu.

Külah, Tüketici Mahkemesi'ne sunduğu itiraz dilekçesinde, kredi kartı üyelik ücreti uygulamasının, tüm dünyada geçerli olduğunu ve yasalarla uyum içinde bulunduğunu savundu.

Üyelik ücretinin kredi kartı sözleşmesinde de yer aldığını belirten Külah, müşterilerin kredi kartı alırken bunu da imzaladıklarına dikkat çekti. Külah, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

''Bu nedenle kart sahipleri, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nda bulunan 'Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz' maddesinden yararlanamazlar.'' Külah, Antalya Tüketici Mahkemesi'nden, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin verdiği kararın iptalini ve yargılama giderleri ile vekalet ücretlerinin banka müşterisinden tahsil edilmesini de talep etti.

SAVUNMA

Kredi kartı kullanıcısının avukatlığını üstlenen ve aynı zamanda Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Antalya Şube Başkanı olan Avukat Abdullah Özçulcu da mahkemeye sunduğu savunmasında, kredi kartlarının yaklaşık yarısının müşterilerin adreslerine talepleri olmadan gönderildiğini hatırlattı.

Sözleşme imzalayan müşterilerde de sözleşmenin bir suretinin bulunmadığını savunan Özçulcu, buna rağmen bankaların tüm müşterilerinden kullanım ücreti talep ettiğini vurguladı. Özçulcu, ilgili kanunun, ''Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez'' maddesi uyarınca, kredi kartı kullanım ücretinin hukuki olmadığını ve sözleşmede yer alsa dahi ''haksız şart'' olduğundan geçersiz sayılacağını, davacı bankanın talebinin reddini istedi.

Antalya Tüketici Mahkemesi Hakimliği de davanın sonucunda müşteriyi haklı bularak, Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin verdiği kararın doğru olduğuna ve kart üyelik ücretinin müşteriye iadesine karar verdi.Konu ile ilgili açıklama yapan TÜKODER Antalya Şube Başkanı Avukat Abdullah Özçulcu, Tüketici Mahkemesi kararının kesin olduğunu ve ilgili bankanın, kararın gereğini yerine getirmez ise icra yolu ile yerine getirileceğini söyledi.

Kredi kartı üyelik ücreti tartışmasının artık sona erdirilmesi gerektiğini bildiren Özçulcu, konuyla ilgili yargı görüşünün de ortaya çıktığını belirterek, ''Bankalar, kredi kartı üyelik ücreti ve benzeri uygulamalara son vermeli ve şimdiye kadar bu şekilde aldıkları haksız paraları iade etmelidirler'' dedi.

Antalya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvuran kredi kartı kullanıcısı Gülşen Güvenç, bankanın hesabına yıllık kart kullanım ücreti adı altında 30 YTL borç kaydetmesine itiraz etmiş ve paranın iadesini talep etmişti. Talebi yerinde bulan Hakem Heyeti Başkanlığı, bankanın parayı Güvenç'e iade etmesine karar vermişti.
ajanslar
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2007 Pazartesi 11:12:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?