23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kredi kartında nasıl kazıklıyorlar?

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Kilis Şubesi Başkanı Kahraman Ünler, kredi kartı puan hesaplamalarında vatandaşın kandırıldığını, kredi kartı uygulamaları ve yapılan aldatmacalarla vatandaşın cüzdanına göz dikildiğini ileri sürdü.

TÜKODER Kilis Şubesi Başkanı Kahraman Ünler, milyonlarca vatandaşın cüzdanında bir veya birkaç kredi kartı bulunduğuna dikkat çekerek, "Moda olan, en çok televizyonlarda reklamı çıkan, en çok ekstra puan veren, en uzun vadede taksitlendirme yapan kartlar tercih edilmektedir.

Eğer tüketici kredi kartı kullanıyorsa, taksitlendirme ile ilgili detayları bilmiyorsa, mutlaka birçok kere siz de kandırılmış ve de aldatılmışsınızdır. Bu aldatmayı yapan asla bankalar değil. Ürün ya da hizmeti size satan kişi ya da ticari müesseseler tarafından kandırılmakta, aldatılmaktasınız" dedi.

Vatandaşın nasıl aldatıldığını bir örnekle açıklayan Ünler, şunları kaydetti:
"Bir mağazadan aldığınız 100 YTL’lik alışverişi televizyondan görüp, tercih ettiğiniz kredi kartıyla ödemeyi planlamaktasınız. Kullandığınız kredi kartının kullanıcısına her harcama için yüzde 5 para kazandırdığını bilmektesiniz. Yani para yerine kredi kartı kullanmak suretiyle, o malı 95 YTL’ye satın almayı düşünmektesiniz.

Daha ucuza mal satın almanın yolunu aklınızca bulmuşsunuz. Normal koşullarda siz kredi kartınızla yaptığınız alışveriş için bankaya 100 YTL ödeme yapacak ama para yerine geçen daha sonra kullanabileceğiniz yüzde 5’e karşılık gelen 5 YTL kazanmanız gerekmektedir. Ama siz bu yüzde 5’in karşılığı olan 5 YTL’yi kazanamayacaksınız. Neden mi?

Çünkü satıcı, sizi kandırıyor. Bir kredi kartı, sizin kredi kartınızı başka bir bankaya ait POS makinesinden geçirerek sizi aldatıyor. Bir kredi kartı, sadece kendini üreten bankaya ait bir POS makinesinden geçirilerek kullanıldığı taktirde ekstra puana sahip olabilirsiniz. Eğer kredi kartı, kartı üreten bankanın dışında başka bir bankaya ait POS makinesinden geçirilerek kullanılırsa, o yüzde 5 satışı yapan mağaza sahibine kalıyor."

Birkaç bankaya ait POS makinesini bulunduran büyük mağazaların, bu hileye başvurup, tüketicinin kredi kartını başka bir POS makinesinden geçirerek, vatandaşı kandırdığını öne süren Ünler, "Alışveriş yaptığınız iş yerine, kredi kartınızın o bankaya ait POS makinesinden geçirilerek kullanılmasını sağlayınız.

Bunu söylemezseniz, bilin ki mutlaka aldatılacaksınız. Sakın ha sakın üzülmeyin. Her tüketicinin başına gelebilir, üzülmeye değmez, benim tüketicim neler yaşamadı ki, alışkındır. Ama taksitli alışverişlerde, satıcı sadece kredi kartını üreten bankaya ait POS makinesini kullanmak mecburiyetinde olduğu için bu sorunu asla yaşamazsınız.

Sorunu ve çözümü bilmediğimiz için yüzde 3’ler, yüzde 5’ler, yüzde 7’ler sizden habersizce, cebinizden uçup satıcının hesabına gitmiştir. Asla kredi kartınızı başka birine vermeyin. Kredi kartınızın gözünüzün önünde kullanılarak, POS makinesinden geçirilmesini izleyiniz.

Aksi taktirde kartınızın bir kopyasının, bilgisayar teknolojisi ile birkaç dakika içinde kopyası yapılabildiği için, size ait bilgileri içeren kartınızın sahtesi yüzünden üzücü olaylar yaşayabilirsiniz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2005 Cumartesi 11:21:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?