17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Kredi kartında söz savunmanın

Tüketici harcamalarındaki artışın en büyük nedeni olarak görülen ve bir süredir ekonominin gündeminden inmeyen kredi kartları konusunda sektörün 10 temsilcisi biraraya gelerek bu konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartları ile ilgili yapılan eleştirilere katılmadığını ancak sektörde düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de kredi kartları ile yapılan alışverişin arttığını ancak gelişmiş ülkelere kıyasla düşük olduğuna dikkat çeken Özinal, nüfusa göre kart sahibi kişi sayısının yüzde 18, kart adedi oranının da yüzde 35 olduğunu kaydetti.

Türkiye’de kredi kartı kullanan kişi başına düşen ortalama kredi kartı adedinin de 1.8 olduğuna dikkat çeken Özinal, Avrupa’da kişi başına 3-4, ABD’de hane başına 9 kart düştüğünü söyledi.

"Vergiye katkısı var"

Kredi kartlarının kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması ve vergi toplanmasına önemli katkı sağladığını vurgulayan Özinal, sadece bu özelliğiyle bile kredi kartının desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Taksitli yapılan alışverişin de çok yüksek olmadığını belirten Özinal, taksitli kartla alışveriş işlemlerinin toplam kartla alışveriş işlemlerine oranının ilk 7 ayda adede göre yüzde 7.84, tutara göre ise yüzde 18.92 olduğunu bildirdi.

İki başvurudan birisine kart

’’Bankalar sokakta kredi kartı dağıtıyor’’ görüşlerine de açıklama getiren Özinal, işyerlerinde ve çeşitli noktalarda dağıtılanın kredi kartı değil başvuru formu olduğunu söyledi. Özinal, bankaların kabul oranının yüzde 40-50 arasında değiştiğine dikkat çekti.

Sertaç Özinal, kredi kartı faizlerine ilişkin olarak da yıllık enflasyonun yüzde 1-2’lerde seyrettiği İngiltere’de kredi kartı faizinin yıllık yüzde 15, ABD’de yıllık yüzde 12-18 olduğunu, Türkiye’de ise pazar paylarına göre aylık ağırlıklı ortalama kredi kartı faizinin yüzde 5.5’ler civarında seyrettiğini belirtti.

"Faizler Avrupa’da daha yüksek"

Özinal, "Yıllık ortalama yaklaşık yüzde 66. Ülkemizde İngiltere, ABD’den daha düşük kredi kartı faizleri uygulanmaktadır. İngiltere’de bu oran para maliyetinin 7-8 katı kadarken, Türkiye’de para maliyetinin 2.5 katıdır" diye konuştu.

Sorunlu kredi kartı borçlarının toplam kredi kartı borçlarına oranının da yüzde 4.2 olduğunu dile getiren Özinal, bunun da AB ortalamasının altında olduğunu kaydetti.

Sertaç Özinal, sahtekarlık kaynaklı işlemlerin ciroya ortalamalarının Avrupa ülkelerine ait ortalamaların altında kaldığını, her 10 bin dolar için kartlarda oluşan sahte kullanım tutarına bakıldığında, Türkiye’de kartlardaki zararın 2.07 dolar, Avrupa’da 6.72 dolar, işyerlerinde oluşan zararın Türkiye’de 6.15 dolar, Avrupa’da 9.27 dolar olduğunu belirtti.

"Düzenlemeyi destekliyoruz

Kartı ödeme sistemleri ile ilgili düzenleyici yasanın gerekli olduğunu, bunu desteklediklerini söyleyen Özinal, şunları kaydetti:

"Kartlı ödeme sistemlerindeki işleyiş şekli genel hukuk kurallarına uygun olup, düzenleyici bir yasa tasarısını olumlu karşılıyoruz ve destekliyoruz. Ancak yapılacak düzenlemenin Avrupa ve Dünya standartlarına, uluslararası kartlı ödeme kuruluşlarının belirlediği kural ve prosedürlere, rekabet koşullarına uyumlu olması gerekmektedir. AB’ye giriş aşamasında kartlı ödeme sistemlerinin Avrupa ile entegrasyonunu zorlaştıracak düzenlemeler getirmemelidir."
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2004 Perşembe 19:57:36
Güncelleme :2 Eylül 2004 Perşembe 19:59:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?