20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Kredisini çağıran banka açıklansın

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankacılık sistemine yönelik son haftalarda artan eleştirileri sert bir şekilde yanıtladı.

Kulaktan dolma bilgilerle yapılan yorumların ülkenin psikolojisini bozduğunu söyleyen Özince, "Varsa kredisini çağıran banka, açıklansın. Ak koyun, kara koyun belli olsun" dedi.

GLOBAL krizin etkilerinin Türkiye’de hissedilmesiyle birlikte finans sektörü, Başbakandan reel sektör temsilcilerine kadar pek çok kesimin eleştiri oklarına hedef oluyor. Bankalara yöneltilen en büyük eleştiri ise ’kredileri geri çağırdıkları’ yönünde. Ancak bu eleştirilerin doğrudan yöneltildiği bir banka yok, tüm sektör buradan payını alıyor.

Bu duruma dikkat çeken İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kredileri geri çağırdığı iddia edilen bankaların isimlerinin açıklanmasından yana. Özince, böylece tüm sektörün töhmet altında kalmaktan kurtulacağına, ’ak koyun ile kara koyununun birbirinden ayrılacağını’ savundu.

Kendi aramızda çözelim

Aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı da olan Ersin Özince, Ekonomist Dergisi’nin sorularını yanıtlarken, bu eleştirilere ilişkin şöyle konuştu: "Tüccarlar sorunlarını, öncelikle kendi aralarında çözmeli. Çözülemiyorsa, devlet ve hukuk yoluna gidilir. Tüccarın, tüccarı basın, siyaset veya başka bir kanal üzerinden değerlendirmesi kabil değildir. Vatandaşı, hükümeti hiç meşgul etmemeliler. Kendi sorunlarını, kendi aralarında çözmeliler.

Biz banka olarak böyle yapıyoruz. Bugüne kadar özellikle 2001 krizinde çok fazla sorunlu kredi problemimiz oldu. Bir gün İş Bankası yöneticilerini ’Bize olan borçlarını ödemiyorlar, hesaplarını iyi yapmadıkları için böyle oldu’ diye yakınırken duydunuz mu? Türkiye’de dünyanın örnek alınan ülkelerinde görülmeyen şekilde yapılan ihbarcılık, şikayetçilik doğru işler değil."

Genelleme doğru değil

Bu konuda bankaların hepsini kapsayacak şekilde bir genelleme yapılmasını doğru bulmayan Özince, "Size bir otomobil çarpsa, otomobillerin frenleri tutmuyor mu dersiniz? Otomobil hangi markaysa gidip onunla sorunu çözersiniz" diye konuştu. İş Bankası olarak ’kredi çağıran banka’ olmamaya özen gösterdiklerini, ancak ’krediyi vadesinde tahsil etme konusunda da çok hassas’ olduklarını dile getiren Özince, şöyle konuştu: "Çünkü biz bütün borçlarımızı vadesinde yerine getiririz.

Bize borçlu olanlar da vadesinde yerine getirirlerse, biz bunu sürdürebiliriz. Dolayısıyla bu gibi konularda kamuoyu gereksiz yere işgal edilmemeli. Tüccar, esnaf, sanayici ve bankalar kendi aralarında oturup çözümlemeye çalışmalı. Buna ilave teklifler varsa bankacılık otoritesine iletilmesi gerekir. Ben bunu, İş Bankası genel müdürü olarak da istiyorum. Ak koyun, kara koyun belli olsun. İnanıyorum ki hatalı olan varsa, tavırlarını düzeltmek zorunda kalır. Banka ismi verilir, bu kadar basit."

Başbakan’ın sözlerini hiç üstümüze almıyoruz

REEL kesimin yanı sıra siyaset dünyasından, hatta Başbakan Tayyip Erdoğan’dan gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Ersin Özince, şunları söyledi: "Mümkün olduğunca bize yanlış davranılmamasına, kimseye de yanlış davranmamaya çalışıyoruz. Biliyoruz ki biz burada hancıyız. Sayın Başbakanımızın yaptığı söylenen değerlendirmelerin hiçbirinin muhatabının bankam olduğunu düşünmüyorum. Bilakis krediler geri çağrılıyor veya kredi alamıyoruz tarzındaki şikayetler çok olduğunda, biz bunların bir takım müşterilerimizde sorunlara yol açabileceğini, bunun da bizim risklerimizi etkileyeceğini düşünerek önlem almak kaygısı duyuyoruz."

Kriz kuş gribi gibi, pakete itirazım var

KRİZE karşı paket hazırlanması yönündeki görüşlere pek sıcak bakmayan Özince, global krizi de ’kuş gribi’ salgınına benzeten Ersin Özince, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugün kuş gribi haritası gibi finans gribi haritası çıkarılsa, Türkiye’den vaka bulamazsınız. Türkiye’de vaka yoksa, bunu tedavi etmeye çalışmak da fuzulidir. ’Hükümet önlem alsın’ deniyor. Benden aldığı vergiyle mi önlem alacak? Benim vatandaş olarak itirazım var buna. Ortada hastalık yoksa, siz benim vergimle hiçbir tedavi, hatta koruyucu tedavi yapmayın. Varsa bir tehlike, Türkiye’ye sirayet etmemesine çalışınız. Bunu çok güzel başardık kanaatindeyim."

Hortumcuların kurtarılması gibi

GLOBAL piyasalarda yaşananlarla Türkiye’ye yaşananların hiçbir benzerliği bulunmadığını söyleyen Ersin Özince, şu değerlendirmeyi yaptı: "ABD’de yaşanan ve her gün bir yenisi eklenen gelişmeler, maalesef çok ciddi mali ve finansal skandallardır. Bunun kısmen Avrupa’ya yansıyan yönleri de aynı şekilde yorumlanabilir. Dünya insanının refahına yaramayan, global ekonominin yararına olmayan spekülatif amaçlı faaliyetler ve onların olumsuz sonuçlarından doğan işler olduğu için bunlara skandal diyorum. Oluşması da, tedavi ile ilgili önlemler de skandal. Bunların bazılarını adeta ülkemizde zamanında tam tersini yaptığımız banka hortumcularının kurtarılmasına benzetiyorum."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 03:40:51
Güncelleme :21 Aralık 2008 Pazar 06:14:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
orhan göktaş IP: 88.252.185.xxx Tarih : 21.12.2008 18:43:30

yapıkredı bankasına ait kredı kartım calındı ve ve kredıkartımın calındıgını soyledım musterı yetkılısıne farklı atm lerden nakıt cekım yapılmıs dedı bende ben yapmadım dedım yazılı faks gondermemı soyledıler veben faksı gonderdım faksın ceabı kredı kartınızdan cekılen nakıt cekımlerın hangı atmelrden oldugunu faks bana gondermelerını ıstedım gelen faksta ayın 26-11-2008de cekılmıs cekılen paranın saatlerını ıstedım musterı yetkılısınden verılen saatlerde su sekılde yer almakta 17-39çeaş subesı 19-41 barkal subesı 17-43ceaş subesı ve 18-04de kucusaat subesı ve 18-07de carfursada yanı hangı ınsan 2şer dakayla bukadar işlem yapar nerde bu yapıkredı bankasının guvenlıyı neden bulamıyor bu hırsızları acaba hırzız kım lutfen yardımcı olun bana ırtıbat tlf numaram 0535-488-09-36 bu konuda bılgısı olanların yardımcı olmaların onemle rıca ederım orhan göktaş