31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Kriz derinleşiyor

Piyasalar, ABD hükümetinin Fannie Mae ve Freddie Mac’e el koymasıyla önceki gün rahatlarken, dün Kore Kalkınma Bankası’nın Lehman Brothers’ın yüzde 25 hissesi için yaptığı teklifi geri çektiği yönündeki söylentiyle sarsıldı. Lehman Brothers hisseleri yüzde 45 oranında değer kaybetti.
Güney Kore’de, devlet kontrolündeki Kore Kalkınma Bankası, 60 milyar dolarlık sorunlu mortgage tahvili bulunan Lehman Brothers’ın yüzde 25 hissesini satın almak için 5.3 milyar dolar teklif etmişti. Kore’de piyasa düzenleyici kurumun, ‘Lehman’ı satın alma konusunda olumsuz görüş’ bildirdiği yönündeki söylenti, yatırımcıları Lehman’ın geleceğiyle ilgili olarak tedirgin etti.
Öte yandan, önümüzdeki hafta Lehman’ın üçüncü çeyrekte 2.2 milyar dolar zarar açıklayacağı yönündeki beklenti de tedirginliği artırdı.?Lehman’ın geleceğinin önümüzdeki hafta netleşmesi bekleniyor.

HSBC ve Nomura ilgileniyor

Bu arada, Lehman’la diğer potansiyel alıcıların ilgilendiği kaydedildi. HSBC ve birkaç ABD’li hedge fon Lehman’la ilgileniyordu. Japon Nomura Holding’de, “Lehman’dan hisse alabiriz” dedi.
Güne yükselişle başlayan Avrupa borsaları, Lehman’la ilgili söyletinin etkisiyle yüzde 1’i aşan oranlarda değer kaybetti. İMKB de yüzde 0.98 değer kaybederek 40 bin 124 puandan kapandı. Dolar, euro karşısında 1.4099 ile sbir yılın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol ise 102 dolara geriledi.

Rus borsasında deprem

Öte yandan, Rusya Enerji Bakanı’nın petrol şirketlerinin vergi indirimi beklememeleri yönündeki açıklamasının etkisiyle Rus borsası yüzde 10.23 değer kaybıyla son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.

IMF: Zorlu bir süreçteyiz

Bu arada, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Lipsky, küresel ekonominin son dönemlerin en zorlu süreçlerinden birini yaşadığını ve aktivitenin ciddi bir şekilde yavaşladığını belirtti. Lipsky, yüksek ve dalagalı seyreden petrol fiyatlarının enflasyonun ikincil etkileriyle ilgili riski arttırdığını kaydetti.

Hedge fonlarının varlıkları yılın ilk yarısında küçüldü

Dünyanın en büyük hedge fonlarından bazılarının, ciddi varlık kayıplarına uğradığı belirtildi. Absolute Return dergisi tarafından yapılan bir ankete göre, dünyanın en başarılı hedge fonlarını yöneten Renaissance Technologies’in elindeki varlıklar yılın ilk altı ayında yüzde 14.71 oranında küçüldü. Farallon Capital’in yönettiği varlıkların değeri yüzde 8.3 azalarak 33 milyar dolara, Goldman Sachs’ın yönettiği varlıkların değeri ise yüzde 7.9 düşüşle 26.9 milyar dolara geriledi.
Ankete katılan fonların yüzde 35’i, 2008’in ilk altı ayında varlıklarında azalma görürken, fonlara yeni varlık katılımı ise son altı yılın en düşük seviyesinde oldu.

‘Avrupa’da enflasyon riski var, ücretler sınırlanmalı’

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal konulardan sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Avrupa’da enflasyonist bir sarmal riski bulunduğunu ve ücretlerin sınırlı tutulmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Almunia, AB’nin bugün açıklayacağı ekonomik tahminler içinde, enflasyon tahminini revize edeceğini ve büyüme projeksiyonlarını da aşağı çekeceğini söyledi. Enflasyonun resesyona yol açacağını belirten Almunia, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarının düzeyine tek itirazın Fransa’dan geldiğini, diğer AB maliye bakanlarının bu konuyu tartışmadıklarını söyledi.

İngiltere’de ev satışları 30 yılın en düşük seviyesinde

İngiltere’de ev satışlarının son 30 yılın en düşük seviyesine gerilediği açıklandı. Royal Institution of Chartered Surveyors adlı konut denetim kuruluşu, ev fiyatlarındaki düşüş ve ev satışlarındaki gerilemeyle kendisini gösteren emlak krizinin etkilerinin ağustosta da sürdüğünü belirterek, ev satışlarının bu konudaki kayıtların tutulmaya başlandığı 1978 yılından bu yana en düşük seviyede olduğunu vurguladı.
İngiltere’de emlakçıların mayıs-ağustos döneminde sadece ellerindeki emlağın yüzde 12.7’sini satabildikleri, bunun da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47’lik bir düşüşe işaret ettiği belirtiliyor.

OPEC: Küresel talep için petrol arzı yeterli

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil, küresel talebi karşılamak için petrol arzının yeterli olduğunu söyledi. Bu yılın sonuna ya da 2009 yılının başına kadar günlük üretiminin talebi 500 bin ila 1.5 milyon varil aşacağını ifade eden Halil, OPEC’in petrol üretimi konusunda alacağı kararda ‘bütün seçeneklerin açık’ olduğunu belirtti.
Halil, petrol fiyatlarının artmasına spekülatörlerin ve dolarının değerinin düşük olmasının sebep olduğu görüşünü yineledi. OPEC’ten bir yetkili ise kış aylarının yaklaşmasıyla talebin zirveye çıkacağı göz önüne alınırsa, üretimi kesmenin haksız olacağını söyledi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 15:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?