25
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kriz işsizine mesleki eğitim başlıyor

 Ekonomik krizin Türkiye’deki sosyal maliyetini azaltmak ve işgücü niteliğini yükseltmek amacıyla Ankara Sanayi Odası (ASO) ile İş-Kur Genel Müdürlüğü ‘Kriz İşsizlerine Mesleki Eğitim Programları’ (KİMEP) adıyla bir mesleki eğitim programı başlattı. Küresel finansal kriz döneminde işsiz kalanların eğitimine yönelik başlatılacak olan KİMEP protokol imza töreni ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata arasında imzalandı. İmza törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’de katıldı.

Eğitim programı kapsamında ASO üyesi işletmelerde kriz nedeniyle işsiz kalan çalışanlar ve diğer işsizler üç farklı eğitime tabi tutulacak ve meslek sahibi olan kursiyerlerin mesleklerindeki bilgi ve görgülerinin artırılması, meslek sahibi olmayanlara yeni bir meslek öğretilmesi ya da mesleklerini değiştirme imkanı sunulacak. İki yıl boyunca uygulanacak proje kapsamında ilk etapta 100 kişi eğitilecek. 2009 yılı içinde eğitilecek işsiz sayısı ise yaklaşık bin kişi olacak. Eğitimler öncelikle ASO’nun Sincan’da bulunan 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Erkunt Eğitim Merkezi’nde verilecek. Eğitim süresince İş-Kur kursiyerlere günlük 15 lira ödeyecek, ASO’da yol ve yemek ihtiyaçlarının yanı sıra gerekli eğitim kadrosu ile eğitim araç ve gereçlerini sağlayacak.

Eğitim verilecek alanlar
Protokol kapsamında 2 yıl süresince sanayinin ihtiyacı olan alanlarda, çeşitli mesleki eğitim programları düzenlenecek. İlk olarak düzenlenmesi planlanan Eğitim Programları ‘elektrik-elektronik teknolojileri eğitimi, soğutma-iklimlendirme eğitimi, bilgisayar desteki tasarım eğitimi, iş makineleri bakım-onarım ve imalat eğitimi, teknik ressamlık eğitimi, kaynakçılık eğitimi, bilgisayar destekli imalat eğitimi, mobilya imalatçılığı eğitimi, makine talaşlı imalat eğitimi, otomotiv teknolojileri eğitimi, otomasyon sistemleri bakım onarım’ olacak.
Bu eğitim programlarına ilave olarak protokol süresince inşaat sektörünün ihtiyacı olan alanlarda da çeşitli eğitimlerin düzenlenmesi hedefleniyor.

‘Daralma altı ay sürer’
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı konuşmada, 27 yıl sanayicilik yaptığını ve bu süreçte çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını, çözüm bulamadığın en önemli sorunun nitelik eleman sıkıntısı olduğunu belirtti. Kriz sürecinde dahi hiçbir işverenin kendi nitelikli elemanını kolay kolay işten çıkarmayacağını vurgulayan Çağlayan, durumun dışarıdan gözüktüğü kadar basit olmadığını dile getirdi.
Türkiye’de ekonomik daralmanın bu yılın ilk 6 ayında devam edeceğini vurgulayan Çağlayan, bütün programların buna göre yapıldığını söyledi. Çağlayan, “Bu kriz nasıl olsa bir süre sonra bitecek dünyada hiçbir kriz kalıcı olmadı. Bu kriz bittikten sonra, etkileri azalıktan sonra çıkış devam edecek. Umuyorum ki bu bir ‘V’ şeklinde hareket olur ve çıkışla birlikte işverenler çıkarmak zorunda kaldıkları insanları geri almaya başlayacaklar. Bunun çok fazla uzun sürmeyeceği kanaatindeyimö dedi. Çağlayan, geçilen süreçte insanlara mesleki eğitim kazandırılmasının önemine değindi.

SSK borcu olan da girecek
Çağlayan, esnaf ve sanatkara kullandırılan 0 faizli kredilerde SSK borcunun olmaması ve borcun yapılandırılması şartının arandığını anımsatarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çok kısa süre içinde yapacakları bir çalışmayla SSK borcu olanların da bu krediden faydalanarak, gerekirse mahsup yapabilecekleri bir sistemi oluşturacaklarını dile getirdi.

Dayanışma lazım
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında, gelecek 7-8 aylık sürecin çok ciddi bir dayanışma içinde geçmesi gerektiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Önümüzde 3 çeyreklik bir sıkıntılı süreç varsa burada işverenlerimiz, işçilerimiz, finans sektörümüz, vve tabii kamu kesimi elbirliği içinde vatanperverliğimizi ortaya koymamız gerekiyor. Burada kimin elinde ne varsa bu dayanışmaya doğru uzatması gerekiyor ki bu kriz sürecini birlikte atlatalım.”
Böyle bir süreçte kimsenin kendini geri çekemeyeceğini söyleyen Çelik, “Hem krize küresel diyeceğiz hem krizin bütün dünyayı vurduğunu ifade edeceğiz sonra da çözümü konusunda güç birliği yapmayacağız. Bu doğru bir davranış değildir’ diye konuştu.
Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İşkur’a son 1 ay içinde toplam 59 bin kişinin “İşimi kaybettim ve işsizlik ödeneğinden istifade etmek istiyorum” diye müracaat yaptığını da belirtti. (Radikal)

Çelik’ten eczacılara ‘seçim var’ çıkışı
‘Kriz İşsizlerine Mesleki Eğitim Programı’nın tanıtım toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik eczacılarla yaşanan anlaşmazlığın ne aşamaya geldiğine ilişkin bir soru üzerine, “Biz “anlaşalım diyoruz. Anlaşmayız derseniz 70 milyonun sağlığını tehlikeye atarsınız diyoruz. Yüzde 3 olan ‘hayır’ dediler. Bu ‘hayır’ın altında 29 Mart seçimleri varsa bunu tartışmayalım” yanıtını verdi.
Eczacıların da kendileri gibi kamu sorumluluğu olduğunu dile getiren Çelik, “konuşmadan görüşmeden ‘bu oyunda yokum’ derlerse eczacılarla görüşmemiz mümkün olamaz” dedi. Eczacılarla bir sorunları olmadığını da belirten Bakan Çelik, “Ama bakın bunları açıklayacağız. Elimizde eczacılara adeta tehdit diyebileceğimiz düzeyde e-mailler var. Mesajlar var. Telefonlara mesajlar var. Böyle bir anlayış olabilir mi” diye konuştu.
Bir gazetecinin Türkiye Eczacılar Birliği’nin (TEB) yetkililerle görüşme talebi bulunduğunu aktardığını sorması üzerine de Bakan Faruk Çelik, şunları kaydetti:
“Bize öyle bir talep gelmedi. Görüşen eczacılar var. Görüşülen odalar var. Rahatsız olan eczacılar çok fazla. Düşünebiliyor musunuz, insanların imzası alınıyor ve 22 bin eczacı diyor ki (biz e-sözleşmesi yapmayacağız). Biz eczacılardan e-sözleşmesi istemiyoruz ki.
Biz eczacılara henüz demedik ki sizinle bireysel anlaşacağız. Vatandaşa diyoruz ki (Türkiye Eczacılar Birliği sorun çıkarmaya devam ederse biz eczacıyla anlaşırız) diyoruz. Siz sorun çıkarmaya niyetliyseniz, o zaman diğer sözleşme, yani eczacıyla sözleşme gündeme gelir. Bizim şu anda eczacılarla böyle bir görüşmemiz yok. Sizinle bire bir anlaşacağız diye bir çabamız, onlara dönük bir faaliyetimiz yok.”

Radikal
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 17:37:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?