20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Kriz Körfez'e de sıçradı

ABD, Avrupa ve Asya’nın ardından küresel finansal kriz, petro-dolar zengini Körfez bölgesine de sıçradı. Kuveyt Merkez Bankası, kárı iki çeyrektir düşen Gulf Bank’ı kurtardı.

Kuveyt Merkez Bankası, batık krediler ve piyasalardaki zayıflamanın etkisiyle kárı iki çeyrektir düşen Gulf Bank’ı kurtardı. Ayrıca, soruşturma başlatan Merkez Bankası, soruşturma sona erene kadar bankanın hisselerinin borsada işlem görmesini durdurdu ve bankanın döviz ve mali piyasalardaki ticari işlemlerini yönetecek bir de yönetici atadı. Merkez Bankası’nın, yerel bankalardaki mevduatlara garanti getirmesi de bekleniyor.

Arabistan’dan 2.7 milyar dolar

Bölgedeki gelişmeler bununla da kalmadı. Suudi Arabistan düşük gelirli vatandaşlarının faizsiz kullanımına sunulmak üzere Suudi Credit Bankası’na 10 milyar riyal (2.67 milyar dolar) verdi. Kuveyt ve Suudi Arabistan’ın kararları, cumartesi günü Körfez ülkelerinin finans bakanlarının Riyad’da yaptığı, bölge ülkelerinin global krize karşı işbirliği içinde hareket edilerek daha iyi sonuç alınmasını hedefleyen toplantının ardından geldi.

Mevduata garanti

Dubai’deki aracı kurum Shuaa’nın Genel Müdürü Mohammed Yasin, "insanlara yatırımlarının bankalarda güvende olduğunu gösterme ihtiyacı var. Bütün Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üyesi ülkeler mevduatlara garanti vermeli" dedi. GCC, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Umman’dan oluşuyor. Küresel finansal kriz nedeniyle Körfez ülkelerinin birçoğunda borsalar pazar günü büyük kayıplar yaşadı. Katar ve Umman’da borsa yüzde 8’den fazla düşerken, Dubai’de kayıp yüzde 5.53 oldu. Suudi Arabistan’da da borsa önceki günkü yüzde 8.7’lik gerilemenin ardından dün de yüzde 1.83 değer kaybetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 10:44:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?