22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kriz olmasın diye 500 milyar dolar

Avrupa Merkez Bankası(ECB) yıl sonunda çıkabilecek olası likidite krizini önlemek amacıyla Euro’yu kullanan (Eurozone) ülke mali kuruluşlarına, piyasa koşullarının altında oranlarla yaklaşık 348 milyar Euro’yu (501.7 milyar dolar) verdi. Jean Claude Trichet’nin başkanlığını yaptığı Avrupa Merkez Bankası’nın yüklü miktarda para pompalaması piyasaları rahatlattı. ECB’nin, piyasalarda tansiyonu düşürmek için toplam 501.7 milyar dolarlık (348 milyar Euro) nakit enjeksiyonuna güçlü talep geldi.

LİKİDİTEYİ ARTIRACAK: ECB’nin bütün nakit tekliflerinin karşılanacağı yönündeki açıklamasının ardından analistler, miktarın dünkü operasyonda daha da büyümesini bekliyor. Operasyon öncesinde ECB, bankaların rutin işleri için 180.5 milyar Euro’ya ihtiyaç duyacağını hesap ettti. Geçen hafta dünya merkez bankalarının piyasada likiditeyi artırmak için beraber hareket etme kararının ardından gelen sürpriz karar, ECB’nin piyasalardaki tansiyonu rahatlatmasını sağlayacak. ECB, iki haftalık bazda yüzde 4.21’lik faiz oranıyla limitsiz fon teklif edecek.

OLAĞANÜSTÜ BİR KARAR: Para piyasalarındaki bir yıllık erime, Avrupa Merkez Bankası’nı(ECB) Eurozone’daki finansal kurumlara sabit faizle limitsiz fon vermeye teşvik etti. ECB, dokuz yıllık tarihinde ikinci kere iki hafta için belli orandaki bütün teklifleri kabul edeceğini açıkladı. Commerzbank ekonomisti Michael Schubert, bütün teklifleri garanti etmeyi olağanüstü bir hareket olarak değerlendirdi. Schubert, "Yıl sonunda çok normal olmayan bir durumumuz var. Bu nedenle ECB olağanüstü bir şey yapmaya karar verdi" dedi. FED, kredi sıkışıklığına cevabının bir parçası olarak bir önceki gün 40 milyar dolarlık düşük oranlı krediyi elinden çıkarmaya başladı. Ek olarak ECB’nin ilk 10 milyar dolarlık açık artırmayı bugün açıklaması bekleniyor.

KREDİ VERMEDE İSTEKSİZDİLER: ECB politika yapıcıları potansiyel yılsonu tansiyonu için yüksek alarma geçti. Ağustos’tan beri bankalar birkaç günden fazla süre için birbirlerine kredi vermede isteksiz davrandı. Merkez bankaları arasındaki birleşmiş harekete karşın, Eurozone bankaları uzun vadeli borç vermelerde ihtiyatlı davranıyordu. Üç aylık bankalararası para piyasası faizleri yüzde beşle en düşüğe inerken, ECB’nin gecelik borçlar için verdiği hedef olan yüzde 4’ün üstünde kaldılar.

YÜKSEK TEKLİF ŞÜPHESİ: Avrupa Merkez Bankası, Eurozone’daki finansal kurumlara rutin işleri için fon verirken verdiği miktara limit koyuyordu. Gergin bankalar nedeniyle ECB, geçen haftanın rutin fon operasyonlarının faizi olan yüzde 4.21’den bütün teklifleri karşılayabileceğini kaydetti. ECB, "Hareket, faiz oranlarını en düşük teklif oranıyla tam uyum içinde tutmayı hedefliyor" dedi.

Avrupa’daki fonlama İMKB’yi yükseltti

AVRUPA Merkez Bankası’nın piyasaya 500 milyar dolarlık likit enjeksiyonu piyasalarda olumlu seyir yarattı. Dünya borsaları yönünü yukarı çevirirken, dolarda uluslararası piyasalarda değer kaybetti. Yurtdışını takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise güne alımlarla başladı ve gün sonunda yüzde 1.16 oranında değer kazandı. Ayrıca Goldman Sacsh’ın geçmiş kár trendini yılın son çeyreğinde de devam ettirmesi piyasaların rahatlamasında önemli rol oynadı. Bu iki olumlu gelişme sonrası Avrupa borsaları hızla yukarı yönlü hareket etti ve yüzde 1’in üzerinde değer artışı yakaladı. İMKB Ulusal 100 Endeks’i ise güne alımlar eşliğinde başladı. Bayram tatili öncesinde takas avantajını kullanan yatırımcıların alımlarının da etkili olduğu borsada endeks günün tamamında yüzde 1.16 oranında değer artışı yakaladı. Endeks günü 54.223’den kapanış gerçekleştirdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 14:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?