20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Krizdeyiz ama marka giyeriz

Perakende, son iki ay içinde ekonomik krizden en çok yara alan sektörlerin başında geliyor.

Tüketici, alışverişi bıçak gibi kesti. Mağazalar, kış gelmeden, kışlık ürünlerde indirime başladı. Buna karşın alışveriş merkezlerinde önemli bir kıpırdanma olmadı. Sektör kan kaybederken, ağustos ayı sonunda İstanbul Kurtköy’de Sabiha Gökçen Havaalanı yakınlarında açılan Viaport Outlet Merkezi ise hedeflerinin çok üzerine çıkarak, rekor misafir sayılarına ulaştı. Viaport Genel Koordinatör Muzaffer Gülöz, “Aylık 600 bin kişi hedeflemiştik. Ekim ayını 1,5 milyonla kapattık. Ekim ayının son pazar günü tam 141 bin kişi ağırladık. Diğer alışveriş merkezlerinde günlük giriş 30-35 bin kişi civarında. Belki büyüklüğüne göre 50-60 bine çıkanlar vardır ama 100 bini hiçbirinin görmesi mümkün değil. 141 bin ciddi bir rekor” diye konuştu.

“AB GRUBU MÜŞTERİ DE GELİYOR”

Uzun vadede bu ilgiyi beklediklerini ancak bu kadar kısa sürede olmasına şaşırdıklarını anlatan Gülöz, kendileri için bir diğer sürprizin de A-B grubu tüketicilerin yoğunluğu olduğunu belirtti. Gülöz, “Viaport’u sadece orta sınıf için yapmadık. Ama açıkçası üst gelir grubundan bu kadar müşteri beklemiyorduk, krizin etkisi olsa gerek” dedi. Gülöz, sektördeki bazı mağazalarınr kepenk indirme düzeyine gelmişken outlete bu kadar ilgi olmasını ise ‘marka tutkusuna’ bağladı.


Outlete dönüş çare değil

MUZAFFER Gülöz, perakende sektörünün içinde bulunduğu darboğazı “outlete dönüş”le çözemeyeceğini belirterek, “Viaport perakendeciye, kendi tabirleriyle bir doping oldu. Bir anda “acaba outlet çıkış olur mu” sorusunu akıllara getirdi. Fakat, bu çok büyük yanlış olur.

8 tane bölgesel alışveriş merkezi varken 5 tane de outlet olmaz. Zaten şehrin içinde de outlet olmaz. Krizin çözümü outlete dönüş değil” diye konuştu.

Ralph Lauren de var, Adil Işık da

VIAPORT’un en önemli özelliği her gelir grubunun ilgisini çekebilecek markaları bünyesinde barındırması. Örneğin, Harvey Nichols’un Türkiye temsilcisi Unitim’in outleti Retry’ın marka karması içinde Polo Ralph Lauren, Salvatore Ferragamo, Bally, Sergio Rossi, Donna Karan, Pal Zileri gibi prestijli markalar yer alıyor. Ayrıca Lacoste, Beymen, Gant, İpekyol, Calvin Clein, Mango, Benetton, Tekin Acar, Converse, Adil Işık gibi farklı segmentteki markalar da Viaport’ta tüketiciyle buluşuyor. Viaport için 50’den fazla firma sırada.

Başka şehirlere de ‘Viaport’ istiyorlar

100 MİLYON euroluk yatırımla hayata geçen Viaport’un yeni şubeleri için de düğmeye basıldı. “Perakendeciler projeyi çok beğendiler. Viaport markasını değişik lokasyon ve illere taşımamız için baskı yapıyorlar” diyen Gülöz, “2009’un ilk çeyreğinden sonra yeni yatırım düşünebiliriz. Sapanca, Avcılar, E-5 üzeri uygun olabilir. Antalya, İzmir de düşündüğümüz şehirler arasında” diye devam etti.

Müşterinin fişe dönüş oranı % 90 düzeyinde

GÜLÖZ’ün verdiği bilgilere göre, Viaport’taki pek çok marka, metrekare verimliliğinde diğer şubelerine fark atıyor. “Perakendeciler, en verimli mağazamız burası diyorlar” diye anlatan Gülöz, “Mağazalarımızın en az yüzde 50’si metrekare verimliliğinde Türkiye birincisi. Çünkü fişe dönüş oranımız yüzde 90’larda. Buraya insanlar alışveriş ruhuyla geliyor”diye devam etti. Kısaca, Viaport 12 trilyon olarak belirledikleri aylık ciro hedefinin çok üzerinde...

Akşam
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2008 Cumartesi 09:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?