19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Krize 6 milyar dolarlık yumruk

Ithmaar Bank, Abu Dabi Investment ve Gulf Finance'dan oluşan Vision 3, Türkiye'de GAP dahil projelere 6 milyar $'lık fonla yatırım yapacak..

Körfez bölgesinin üç finans kurumu Ithmaar Bank, Abu Dabi Investment House ve Gulf Finance'ın oluşturduğu Vision 3, Türkiye'ye 6 milyar dolar tutarında yatırım yapmak üzere niyet anlaşması imzaladı. 6 milyar dolarlık fonun kaldıraç etkisiyle 9 milyar doları da bulabileceğini söyleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, "Türkiye bu niyet anlaşmasıyla cazip bir yatırım ülkesi olduğunu da göstermiş oldu. Türkiye sadece bir finansal liman değil, reel sektör için de tercih edilebilir olduğunu ortaya koydu" dedi.

BU YATIRIM 1-2 YILDA GELİR
Niyet mektubunun ilk kez Türkiye ile imzalandığına dikkat çeken Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye'nin fonun gözleyeceği ülkeler arasında en atik ve hızlı davranan ülke olacağını söyledi. "Elimizde somut projelerimiz var. Vision 3, sadece tarım alanındaki yatırımlara 3 milyar dolar ayırdı. Türkiye 1 - 2 yıl içerisinde bu yatırımın büyük bir bölümünü çeker" diyen Korkmaz, 2009'un en geç ikinci çeyreğinde modern tarım ve hayvancılık alanında bitirecekleri projelerle yatırımı çekeceklerini dile getirdi.

Kâğıt yerine reele yatırım yapıyoruz 
Ithmaar Bank Başkanı Khalid Abdulla Janahi, insanların özellikle kriz döneminde paralarına daha yakın durmak istediklerini belirterek, şunları söyledi: "Biz de kâğıda yatırım yapmak yerine 15 ay önce oturduk ve reel sektöre yatırım yapmaya karar verdik. 360 derecelik bir fonuz. Tarım, tarım teknolojileri ve hayvancılık dışında eğlence, turizm, altyapı, sağlık ve ilaç endüstrisi alanlarına da yatırım yapmayı düşünüyoruz. Krize yumruk atar gibi tersine hareket ediyoruz." Gul Finance House Başkanı Esam Janahi ise 2009'da yılında önceliği Türkiye'ye verdiklerini söyledi. Janahi, "2009'un ilk altı ayında Türkiye'de iyi yatırımlar yapabilmek istiyoruz. Biz burada para kazanmak ve mutlu olmak için varız. Bunu sağlayacak projeler olduğunda hemen para yatıracağız" dedi.

Enerji, eğlence ve ilaç yatırımları var
Bünyesinde InfraCapital, AgriCap, Turizm ve Eğlence Sektörü Geliştirme Fonu oluşturarak bu alanlara yatırım yapan Vision3, Körfez bölgesinin üç önemli kuruluşunun birleşmesinde oluşuyor. Fon bugüne kadar Katar, Hindistan, Libya ve Kazakistan'da enerji, Abu Dabi, Tunus ve Bowboy'da eğlence, Ürdün ve Tunus'ta da ilaç endüstrisine yatırım yaptı. Vision3 yatırımcılarından Abu Dabi Investment House 4 milyar dolar değerinde bir fonu yönetirken, diğer yatırımcı Gulf Finance House ise yaklaşık 3 milyar dolarlık bir portföyü yönetiyor.

 

 

SABAH
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 18:35:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mesrcan kaya IP: 82.83.116.xxx Tarih : 2.11.2008 00:26:30

HÜKÜMETIMIZ ARAPLAR GIBI BIR FON KURDURSUN YESIL SERMAYE GURBETCILER ZIRAAT BANKASI ORTAK BIR FON OLUSTURSUNLAR ZIRAAT BANKASININ YÜZDE 49 GURBETCIYE SATILSIN VE ZIRAAT BANKASIDA BU PARAYLA YESIL SERMAYENIN HISSELERINE TOPLASIN HAYVANCILIGA VERILEN KRADI YESIL SERMAYEYE VERILSIN YESIL SERMAYE MAGDURLARINA HISSELRI KARSILIGI DAMIZLIK SÜT INEGI SEANEN KECISI VERILSIN ANADOLU FONU