19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Krizi, komşuyla fırsata çevirdi

Türkiye’de ihracatın yüzde 25 azaldığı 2009’da Gaziantep, 3.2 milyar dolar ihracat yaptı. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı, “Komşu ülkeler politikasının meyvelerini alıyoruz” dedi

Gaziantep’in önde gelen sanayicileri krizin ‘Gaziantep’i teğet geçtiği’ni söyledi. Güneş Sigorta’nın reel sektörün nabzını tutmak amacıyla düzenlediği ‘Güneş Ekonomi Buluşmaları’nın 4’üncüsü Giresun, Kayseri ve Denizli’den sonra Gaziantep’te yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer yaptı.

Türkiye ihracatının yüzde 25 azaldığı 2009’u Gaziantep’in kayıpsız kapattığını belirten Koçer, Türkiye’nin krizde tanıştığı komşu ülkeler politikasıyla Gaziantep’in 10 yıldır tanıştığını ifade ederek, şehrin krizde bu tecrübesini fırsata çevirdiğini vurguladı.

Marka ve patent rekoru
154 olan ihracat yapılan ülke sayısını 2009’da 158 ülkeye çıkardıklarını bildiren Koçer, 2010’dan umutlu olduklarını kaydetti. Koçer, “Markalaşmanın, Ar-Ge’nin ve ihracatta komşu ülkeler politikasının meyvelerini alıyoruz. Gaziantep’in son 6 yıldır marka ve patentte rekor kırdı” dedi.
Koçer, Gaziantep sanayisinin kriz yılında dahi bir önceki yıla göre dış ticaret gücünü koruyarak 3 milyar 260 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, “Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6. ili olan Gaziantep geçen yıl en çok makine halısı ihraç etti” dedi.
Gaziantep’in geçmişteki tecrübeleri nedeniyle krizi en az hasarla atlatan şehirlerden biri olduğunu öne süren Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise, sanayisin büyüğüyle, küçüğüyle kabuk değiştirdiğini söyledi. Eskiden Gaziantep’in sanayisinin tekstilden, undan ve makarnadan ibaret olduğunu kaydeden Konukoğlu, “Şimdi her sektörde üretim yapıyoruz” dedi.
Güneş Ekonomi Buluşmaları’nın konuğu Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez de, “Tüketimde müthiş bir artış bekliyoruz. 2010’un ortalarından itibaren bunun artarak devam edeceğini tahmin ediyorum. İnsanlar tüketmeye tüketmeye sıkılmaya başladılar. Özellikle Amerikalılar, 2 yılda bir arabalarını değiştirirler. Bunu yapamadılar ve sıkıldılar. Beyaz eşya ve tekstilde talep artışı bekliyorum” diye konuştu.

Bankalar istesin ‘take-off’ olur
Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı, reel sektörün 2010’da tıkır tıkır işlemesi için, finans sektörünün de bu işe şıkır şıkır nakitle destek olması gerektiğini söyledi. Bankaların kârının yüzde 44 büyüdüğünü hatırlatan Aycı, “Sermaye yeterlilik oranları yüzde 20.5’e geldi. Yani bankacılık güçlü durumda. Türkiye eğer yeni bir take-off (uçuş) yapacaksa, sanayicisine el uzatacak durumda. 2010’da bankaların da piyasaya girerek reel sektörü yaşatacağına inanıyoruz” dedi 

Songül Hatısaru - Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2010 Cumartesi 16:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?