27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

''Krizi çabuk atlatacağız''

Paranın patronları dünya için karamsar tablo çizerken, Türkiye'ye umut verdi. Zaman Gazetesinin haberine göre, küresel krize çarelerin arandığı Forum'u değerlendiren Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Davos'ta Türkiye'nin krizden ilk çıkacak ülkeler arasında gösterildiğini söyledi: "Bana göre de Türkiye krizden güçlenerek çıkacak."

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab da Türkiye'nin krizden daha güçlenmiş olarak çıkma ihtimalini yüksek bulduğunu ifade etmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çıkışıyla bir anda siyasi zemine kayan Davos Forumu'nda, dünyayı en büyük mali krizlerden birine götüren sebepler masaya yatırıldı.

Forumun önemli konukları arasında yer alan Turkcell Genel Müdürü Ciliv, Davos gündemini Zaman'a değerlendirdi. Süreyya Ciliv'in verdiği bilgiye göre, forumda ekonomik krizin kolay kolay düzelmeyeceği sonucuna varıldı. Oturumlarda, herkesin merakla beklediği, 'Amerika'nın yüzlerce milyar dolarlık paketi, bozulan ekonomiyi kurtarmaya yetecek mi?' sorusuna da cevap arandı.

Toplantılarda dünya geneli için müjdeli haber çıkmadı. CEO'lara göre kriz sanılandan çok daha büyük ve etkisi de uzun sürecek. Ancak Ciliv, oturumlarda Türkiye'nin bu krizi diğer ülkelere göre daha hafif atlatacağı ve bunalımdan daha kısa sürede çıkacağı kanaatine varıldığını aktardı. Bu sonucu yorumlayan deneyimli yönetici, "Türkiye, 2001 krizinden sonra bankacılık sektörünü ciddi biçimde yeniden yapılandırdı. Yatırımların riskli yerlerde kullanılmamasına dikkat edildi. Bu sayede çok şükür Türk bankacılık sektöründe ciddi bir problem yok. Benim görüşüm de Türkiye'nin bu krizden daha güçlü çıkacağı yönünde." diye konuştu. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda bu yıl teknoloji ve medya ile ilgili sektörlerin üst kuruluna da seçildi. Bu konuyla ilgili düzenlenen oturumlarda ekonomik krizin dışında teknoloji dünyasındaki hızlı değişim de gündeme geldi. Ciliv'e göre telekomünikasyon sektöründe gelecek 5 sene içinde hızlı bir dönüşüm yaşanacak. En çarpıcı gelişme, cep telefonlarının birer bilgisayar haline gelmesi ile birbirine kenetlenecek internette ve mobil dünyada yaşanacak. Bilgisayar haline dönüşecek akıllı telefonlar (smartphone) şimdiden televizyondan müziğe, finanstan sağlık uygulamalarına kadar birçok şeyi yapar hale geldi. Bu süreç hızlanarak devam edecek. Davos'ta mobil pazarlamadaki yeni fırsatlar da konuşuldu. İnternete çok hızlı şekilde bağlanmayı sağlayan üçüncü nesil (3N) uygulamalarla müşteriye daha iyi hizmet sunma imkanı sağlandığı ifade edildi. Süreyya Ciliv, maliyetleri de düşüren bu gelişmelere ayak uyduran firmaların krizden daha hızlı çıkacağını dile getirdi. Toplantılarda cep telefonundan görüntülü iletişime imkan sağlayan 3N teknolojisine geçişte hükümetlerin kolaylaştırıcı politikalar izlemesi gerektiği sonucuna varıldı. Ciliv, "İnternete erişim ve iletişim teknolojilerini çok uygun fiyatlarda kullanıma sunmak, çok önemli bir görev." açıklamasını yaptı.

Başbakan, Gazze'deki trajediyi çok iyi anlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tepkisini de değerlendiren Süreyya Ciliv şöyle konuştu: "Başbakan, Gazze'deki trajediyi çok etkileyici şekilde anlattı. Davos'a Arap ülkelerinden gelen temsilcilerin Başbakan'a olan saygı ve sevgilerinin de en üst seviyede olduğunu gördük. Öte yandan İsrail'le Türkiye'nin uzun zamandan gelen dostluğu ve işbirliği var. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de özür diledi. Bu olayı kapatıp ileriye gitmek gerek."

Habertürk
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 12:34:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?