18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Küba Amerikan dolarına veda etti

Küba’da Amerikan dolarının serbest dolaşımı bugünden itibaren son buluyor. Bundan böyle alışverişte ve diğer ticari işlemlerde dolar değil, sadece peso kullanılması gerekecek.


Amerikan doları, komünist Küba’da ilk defa 1993 yılında, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından ekonominin girdiği darboğazı kırmak üzere kullanıma sokulmuştu. Ancak Küba lideri Fidel Castro, Amerika Birleşik Devletleri’nin Küba’ya uyguladığı yaptırımları sıkılaştırılmasına karşılık olarak doları tedavülden kaldırmaya karar verdi. ABD, Mayıs ayında Küba’ya uygulanan ambargonun sıkılaştırılacağını açıklamıştı.

Kübalılar ve ülkeyi ziyaret eden yabancılar, ellerindeki doları, Küba pesosuna çevirebilmek için yüzde 10 oranında komisyon ödeyecek. Bu uygulamanın başlatılması ise Merkez Bankası’nca 1 hafta daha ertelendi. Böylece Kübalılar, ellerindeki doları komisyon ödemeksizin Küba pesosuna çevirebilecek. Ekim’de alınan kararın uygulanmasında yaşanan gecikme, muhabirlerimizce, ülkedeki dolar miktarının başta tahmin edilenden daha yüksek çıkmasına bağlanıyor. Bu nedenle yeni döneme geçmek için daha uzun bir hazırlık gerekmiş olabileceği kaydediliyor. Bu önlem, yurt dışında yaşayıp Küba’daki yakınlarına genellikle dolar olarak para yollayanları da etkileyecek. Castro bu nedenle, yurtdışından İngiliz sterlini, İsviçre frangı gibi diğer birimlerle para yollanmasını istedi.

Küba-İha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 15:33:04
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 13:17:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?