22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kulislerdeki İMKB adayları?

Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, borsaya sessiz sedasız bir ziyaret gerçekleştirdi. Peki neden?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın başında iki dönem başkanlık yapan Osman Birsen'in görev süresi 3 Kasım'da doluyor. Borsa çevrelerinde başkanlık için 4 isim geçiyor; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mesut Pektaş, Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, Sermaye Piyasası Kurulu Üyesi Abdulkerim Emek ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Uludağ. Adnan Büyükdeniz'in geçtiğimiz günlerde borsaya bir ziyaret gerçekleştirdiği belirtiliyor.

2006'da Merkez Bankası Başkanlığı için aday gösterilen Adnan Büyükdeniz, Sezer'den vize alamamıştı.
Borsa çevrelerinde bu isimler konuşulurken, Başbakan Erdoğan'ın milletvekili seçilememiş isimler arasında birisini tercih ederek sürpriz yapabileceği de belirtiliyor.

SPK için de konuşuldu

Başkanlık için ismi geçen Pektaş ise Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi döneminden çalışma arkadaşı. Prof. Dr İlhan Uludağ, Ekonominin Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'le Marmara Üniversitesi'den tanışıyor. Abdülkerim Emek'in ismi ise bir dönem SPK başkanlığı için konuşulmuştu.

Müdüründen az alacak

631 Sayılı Memur ve Diğer Kamu Görevlilerin Mali ve Diğer Sosyal Haklarında Düzenleme ve İyileştirmeler Yapılması Hakkındaki Kanunla borsa başkanı ve başkan yardımcılarının maaşları başbakanlık müşteşarının maaşına endekslenmişti. Bu endeksleme borsada bir ücret eşitsizliği de yaratmış durumda. Borsa başkanı ve yardımcıları 4.500 YTL maaş alırken, müdür düzeyinde çalışanların maaşları 10.000 YTL'yi buluyor. Mevcut durumda borsanın başına atanacak isim eski başkan gibi 15.000 YTL'leri aşan maaşlar alamayacak. Göreve gelecek yeni başkanın bu durumun değişmesi için çaba göstermesi bekleniyor.

Başkanlık için adayı Sermaye Piyasası Kurulu belirliyor ve Başbakan'a sunuyor. Üçlü kararnameyle yani Başbakan, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla göreve getirilen İMKB Başkanı 5 yıl görevde kalıyor. Başkan yeniden atanabiliyor.

Maaşlar yargı konusu

Bütün borsa personeli son zamlara sendikal haklarla ulaşmıştı. Başkan yardımcılarının ise sendika üyesi oldukları halde bu sendikal haklardan yararlanamamaları borsada bir tartışma ve yargı konusu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ücret eşitsizliği nedeniyle Beyoğlu İş Mahkeme'sinde dava açan bir borsa görevlisinin davayı kazandığı öğrenildi.


Beyoğlu İş Mahkemesi toplu iş sözleşmesi haklarından bu personelin de yararlanması gerektiği hususunda hüküm oluşturdu. İMKB yönetimi kararı temyize götürdü. Şimdi temyizin sonucu bekleniyor.

Eğer temyiz sonucunda, personel haklı görülürse karar borsa başkan yardımcıları için de emsal teşkil edecek. Ve başkan dışındaki bütün borsa çalışanları toplu iş sözleşmesinin getirdiği haklardan istifade edecekler. Ancak başkan sendika üyesi olmadığından bu karardan faydalanamayacak.

Songül Hatısaru/milliyet
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 11:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?