1
Haziran
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kültür elçimiz Koseçki

Bir dönem Galatasaray'da top koşturan Polonyalı efsanevi futbolcu Roman Kosecki, kendini Türkiye ile ilişkilere adadı. Futbolu bıraktıktan sonra ülkesinde milletvekili olan ünlü futbolcu, Polonya-Türkiye ilişkilerinin güçlenmesi için çalışıyor.

Polonya'ya işadamları ile birlikte bir resmî ziyarette bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, başkent Varşova'da Roman Kosecki ile görüştü. Bakan Tüzmen, Kosecki'den iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için işbirliği sözü aldı. Galatasaraylı taraftarların gönlünde taht kuran ünlü futbolcu ise Türkiye'yi unutamadığını belirterek, "Sizinle ilişkilere özel bir önem veriyorum. Ülkenize karşı özel bir sevgim var." dedi. Bakan Tüzmen ile samimi bir sohbete giren Roman Kosecki, Türkiye ile ilgili şu anısını anlattı: "1990'da Türkiye'ye gitme kararı aldığımda Polonyalı gazeteciler bana, 'Nereye gidiyorsun, Türkiye ligi 3. lig gibi!' demişlerdi. Beni İstanbul'da binlerce taraftar karşıladığında Türkiye'nin sıcaklığını anladım. Aradan geçen süre içinde Türkiye, spor yatırımlarında bizi 15 yıl geçti. Türkiye'ye son gittiğimde statlarınıza hayran kaldım. Ne yaptınız da bu hale geldiniz?"

Devlet Bakanı Tüzmen de Kosecki'nin sorusu üzerine, kendisinin de bir Galatasaray taraftarı olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin spor yatırımlarına getirdiği vergi muafiyetleri ile bu alana ilgiyi artırdığını anlattı. Bu arada, görüşmeye katılan Türk parlamenterler de Kosecki'ye TBMM'nin bir futbol takımının bulunduğunu ve Polonya'nın da bir takımının olması halinde Polonyalı parlamenterlerle karşılaşmak istediklerini ifade etti. Bunun üzerine Kosecki, futbol takımlarının bulunduğunu kaydederek, "En son Ukraynalı parlamenterleri 6-1 yendik." cevabını verdi. Tüzmen, Varşova'daki temasları sırasında Polonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Tadeusz Iwinski ile de görüştü.

Dış ticaret 5 milyar dolara çıkacak

Polonya ile Türkiye, iki ülkenin ticaret hacmini 5 milyar Euro'ya çıkarabilmek amacıyla Ortak Ekonomik Komite kurulmasını kararlaştırdı. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Varşova temasları sırasında alınan bu karar, ortak basın toplantısı ile duyuruldu. Buna göre hemen kurulma çalışmalarına başlanacak komite, bir yıl Türkiye'de bir yıl Polonya'da toplanacak. Bu toplantılarda gelinen nokta ele alınıp yeni planlamalar yapılacak. Komitede iki ülkenin yetkililerinin yanı sıra işadamları da görev alacak. Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kürşad Tüzmen, Ortak Ekonomik Komite'nin Polonya'ya yapılan gezinin ilk somut sonucu olduğunu ifade etti.

Polonya, Türk işadamlarına 'öncülük' hakkı da tanıyacak. Buna göre Türkiye'de marka olmuş firmaların ürünleri, devlet eliyle bir buket, bir numune olarak Polonyalı tüketicilere sunulacak. Böylece Polonya'ya ihracatın önü açılacak. Polonyalı işadamlarına Türkiye'ye yatırım konusunda çağrı yapan Tüzmen, Türkiye'nin özellikle enerjide uluslararası bir terminal olma yolunda ilerlediğini anlattı. Tüzmen, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın Polonya'da yapılacağını, bu bağlamda gerçekleştirilecek alt ve üst yapı projelerine Tük firmalarının katılmak istediğini tekrarladı. Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak ise Ortak Ekonomik Komite kurulmasının iki ülke ticaretinin canlanmasında büyük fayda sağlayacağını dile getirdi. Pawlak, basın toplantısında ilginç bir de tespitte bulundu. Bakan Tüzmen'in Polonya'ya ziyaretinin borsalarını yükselttiğini söyleyen Pawlak, "Tüzmen'in ziyareti ile Polonya borsalarında yeşil renk ortaya çıktı." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 13:22:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?