15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kuraklık gıdayı da vuracak

Türkiye’yi etkisi altına alan kuraklığın hammadde fiyatlarını artırmasının gıda fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Ülker Şirketler Topluluğu İstişare Konseyi Üyesi ve Grup Sözcüsü Metin Yurdagül, kuraklığın hammadde fiyatlarını artırdığını, özellikle yağ hammaddesinde artışlar yaşandığını belirterek, "Şu anda küçük zamlarla durumu kurtarabiliyoruz, böyle devam ederse fiyatlara yansır" dedi.

HAM YAĞDA VERGİ DÜŞÜRÜLMELİ:

Bir buçuk yıl önce hükümetin ham yağın gümrük vergilerini artırdığını aktaran Yurdagül, "Daha önce ham yağın vergisi yüzde 12’lerdeyken bu birden yüzde 31’e çıktı. Bu vergilerin düşürülmesi için müracaat ettik. Avrupa’da enflasyonu azaltmak için ithal vergilerinin düşürüldüğüne dair örnekler var. Gelecek hafta ya da daha sonrası için hükümete talepte bulunacağız. Hammadde fiyatları artıyor ama bunları fiyatlara hemen yansıtmak o kadar kolay değil" diye konuştu.

HAMMADDE ARTIŞINI YANSITMADIK:

Gıda’daki KDV indirimiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Metin Yurdagül, kendilerinin fiyatlarını indirdiğini ancak indirimin uygulanıp uygulanmadığını raflardan kontrol etmek gerektiğini dile getirdi. Yurdagül, hammadde fiyatlarını artması nedeniyle KDV indiriminin etkisinin görülüp görülmediği şeklindeki soruyu, "KDV indirimi sonrasında fiyatları biz indirdik ama bu bazı raflarda görünmeyebilir. Biz hammadde artışı nedeniyle fiyatlarımıza zam yapmadık. bazı firmalar artırmış olabilirler. KDV indirimi, doğru uygulanırsa piyasayı geliştireceğine inanıyoruz. Fiyatların düşüşüyle talepte artış olur."

BU SEZON SÜT AZ:

Metin Yurdagül, süt fiyatlarındaki artışa da değinerek, sütün az olduğu bir sezon geçirildiğini, bunda kuraklığın ve susuzluğun etkisinin bulunduğunu kaydetti. Ancak sütün her zaman aynı miktarda bulunan bir ürün olmadığını hatırlatan Yurdagül, çok geniş sahalardan süt almaları nedeniyle sıkıntı çekmediklerini, sezonsal iniş çıkışlardan etkilendiklerini ama bunun normal olduğunu dile getirdi.

Ot yoksa süt yok

ÜLKER, ağustosta başlayacak olan Cow Parade’e (İnek Festivali) ’çevreci inekleri’ ile katılacak. Festival sonrası açık artırma ile satılacak olan dev inek maketlerinden elde edilecek gelir, TEMA’ya bağışlanarak yine doğal kaynakların kurtarılmasına yönelik projelere harcanacak. Sergilendiği her şehirde büyük ilgi gören ve milyonlarca ziyaretçinin akınına uğrayan İnek Festivali’ne; Ülker, 10 adet dev çevreci inek maketi ile katılacak. ’Ot yoksa süt yok’ gibi sloganlarla çevre duyarlılığı yaratmayı amaçlayan çevreci inekler, üç ay boyunca İstanbul’un çeşitli semtlerinde sergilenecek. Metin Yurdagül, Cow Parade’e çevreci inek konsepti ile katılma nedenlerini, "Onursal Başkanımız Sabri Ülker’in de kurucuları arasında yer aldığı TEMA ile çevre ve doğal hayatı korumaya yönelik projeler yürüttük. Daha fazla dikkat çekmek için festival konseptimizi çevreci inekler olarak belirledik" dedi.

Yeraltı sularını kullanıyoruz

METİN Yurdagül, su rezervlerinin azalması nedeniyle üretim süreçlerinde su sıkıntısı çekip çekmedikleri konusundaki soruyu şöyle yanıtladı: "Birçok fabrikamızda yeraltı sularını kullanıyoruz. Bazı fabrikalarda yedi yüz metreden su çekiyoruz. Su altındaki rezervin ne olduğu önemli. Şöyle bir avantajımız var. 42 fabrikamızda yılda beş milyon litre su arıtılıyor. Arıtılan su içme suyu için olmasa da, bahçe sulamakta, yer yıkamakta kullanılıyor. Üretimde su gerektiren bir süreçte daha az su kullanalım diyemezsiniz. Ama proseslerde düşük miktarda su, buhar ve enerji tüketen cihazları seçiyoruz."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2007 Cumartesi 09:11:19
Güncelleme :14 Temmuz 2007 Cumartesi 09:18:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?