16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kuraklık+Karanlık

Havalar böyle devam ederse Türkiye suyun yanı sıra elektrikte de büyük darboğaza girecek. Tarım çoktan darbe yedi, fiyatlar tırmanıyor... Halkın yaz gıdası olan taze fasulye yüzde 400 zamlanarak, 1 YTL'den 5 YTL'ye çıktı.. Domates ikiye katlandı. 

Kuraklık hidroelektrik santrallerde alarm verilmesine neden oldu. Doluluk düşünce ana sisteme hidroelektrik santrallerinden akan enerji miktarı yüzde 18 geriledi. Açık kömür ve fuel oil kullanıp çevreye zarar veren termik santrallerin kapasitesi artırılarak kapatıldı. Özel sektör ise zarar ettiği için kurulu gücünü tam kullanmıyor. 

Tarımda fiyatlar artıyor


Merkez Bankası, kuraklığa bağlı rekolte kayıplarının gıda fiyatlarını yükseltebileceği uyarısında bulundu

Merkez Bankası, ilk kez Haziran ayı fiyat gelişmelerine ilişkin açıklamasında önümüzdeki dönem kuraklığa bağlı rekolte kayıplarının gıda fiyatlarını yükseltebileceği uyarısında bulundu. Son haftalarda tarım fiyatlarında gözlenen hareket Merkez Bankası’nın bu korkusunda ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Yaz aylarında tarım fiyatlarının düşme eğilimi içinde olması gerekirken, başta domates olmak üzere pek çok tarım ürününün fiyatı neredeyse kış aylarındaki fiyatlardan satılıyor.

Merkez Bankası geçen hafta yayınladığı Enflasyon Raporu’nda “Yüksek hava sıcaklıkları ve yağış eksikliği nedeniyle tahıl ile sebze-meyve ürünlerinde gözlenebilecek olası rekolte kayıpları, önümüzdeki dönem gıda fiyatları üzerinde risk unsuru oluşturmaktadır” uyarısında bulunmuştu.

Taze fasulye 5 YTL

Bundan bir ay önce semt pazarlarında kilosu 1.5 YTL'ye satılan taze fasulye, artık 5 YTL. Taze fasulyedeki yüzde 400'lük artış, kuraklık nedeniyle mahsulün bahçelerde yanmasından kaynaklandı... 


Domatesin fiyatı iki katına çıktı

Tarlada ürünün sıcaktan zarar görmesi nedeniyle arz talebi karşılayamayınca, domatesin fiyatı geçen haftaya oranla yüzde 100’den fazla arttı. Kayseri Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Yücel, ülke genelinde etkisini hissettiren aşırı sıcak havaların domates üretimini olumsuz etkilediğini, bunun sonucunda fiyatların arttığını belirtti.

Sıcak havaların tarladaki ürünü yaktığını ve bunun sonucunda arzın talebi karşılayamadığını ifade eden Yücel, domatesin halde toptan fiyatının 0.5-1.5 YTL’ye çıktığını, market ve alışveriş merkezlerinde ise domatesin perakende olarak 2 YTL’ye civarında satıldığını söyledi.

Kirazda birinciliği ABD’ye kaptırdık

Kuraklık kirazın kalitesini bozunca Türk ihracatçısı da satışta zorlandı. Dünyanın en büyük kiraz ihracatçısı olan Türkiye bu yıl birinciliği fiyatı yüksek olmasına rağmen ABD’ye kaptırdı.

Alara Tarım Ürünleri CEO’su Kerim Taner, kirazın gelişemediğini ve kalitesiz kirazı da AB’ye satamadıklarını söyledi. Taner “En önemli ihracat yaptığımız ülkelerden biri olan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 30’a yakın azaldı. Geçen yıl toplam ihracatımız 56 bin tondu. Bunun 12 bin 500 tonunu Rusya’ya yapmıştık. Bu yıl ihracatımız 55 bin tonda kaldı. Ancak Rusya’ya olan ihracat, 12 bin 500 tondan 20 bin tona çıktı. Avrupa’ya olan ihracatımızda önemli bir darbe yedik” dedi.

İncirin yüzde 40’ı güneş yanığı oldu

Türkiye’nin en çok incir üretilen bölgesi olan Aydın’da sıcak havanın etkisiyle ’güneş yanığından’ etkilenen incirde yüzde 40 verim kaybı bekleniyor. Aydın’ın İncirliova İlçesi’ne bağlı Erbeyli beldesinde bulunan ve Türkiye’nin tek İncir Araştırma Enstitüsü’nde incelemeye alınan incirlerde sıcak havaya bağlı bazı olumsuzluklar görüldü.

İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, “Bu yıl incirde yüzde 30-40’lara varacak verim kaybı bekleniyor” dedi.

İnekler bunaldı süt fiyatı tırmandı

AŞIRI sıcaklar ineklerin süt verimini yüzde 10 civarında düşürdü. Yine kuraklık yüzünden yem fiyatlarının artmasına bağlı olarak süt fiyatları da artış eğilimine girdi. Süt üretim merkezlerinde çiğ sütün litresi 39 kuruştan 52 kuruşa kadar yükseldi. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, geçen hafta yaptığı açıklamada süt ürünlerinde fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtmiş ve bu tehdite karşı süt ürünlerinden alınan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesini istemişti. 

Genelkurmay’a göre yeni tehdit küresel ısınma


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın önceki akşam KKTC Askeri Günü resepsiyonunda dikkat çektiği küresel ısınma, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından büyüteç altına alındı. Türkiye’ye yönelik iç ve dış tehditleri çeşitli dökümanlarında sıralayıp mercek altına alan Genelkurmay Başkanlığı, tehdit algılamaları arasına “küresel ısınmayı” da koydu. Askeri yetkililer her geçen yılda dünyanın suya olan ihtiyacının arttığına dikkat çekerek, yakın gelecekte su savaşları yaşanmasının beklendiğini vurguluyor.

TSK, dünyanın su ile birlikte yakın gelecekteki en büyük probleminin “enerji” olacağını da değerlendiriyor. Tehdit değerlendirmelerinde alternatif enerji çözümleri bulunması gerektiğine dikkat çekiliyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ,“Yakın gelecekte, petrol çağı son bulacak ve doğalgaz süreci yaşanacaktır. Ya sonrası? Bunu düşünmemiz gerek” derken, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de “Ülkemiz gelecekte de enerji bağımlısı bir ülke olmaya devam edecektir. Alternatif çözümler bulunmadığı takdirde, bu durum, gelişmenin önündeki en büyük engellerden birisi olacaktır” demişti. 



 


ajanslar
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 11:48:25
Güncelleme :1 Ağustos 2007 Çarşamba 11:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İbrahim ÇAKICI IP: 85.100.238.xxx Tarih : 1.08.2007 14:38:48
TARIMLA UĞRAŞAN NÜFUS, BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇMEDİ. BİR ÇOK TARIM ÜRÜNÜNE KOTA KONMADI. GEÇEN SENE DE DAHİL OLMAK ÜZERE ÜRETİCİ MESELA DOMATESİNİ PARA ETMEDİĞİ İÇİN TARLADA TRAKTÖRLE EZMEDİ. BU DURUMA DİKKAT ÇEKMEK İSTEYEN MİLLETVEKİLLERİ MECLİS BAHÇESİNDE SEÇİM BÖLGELERİNDEN GETİRTDİKLERİ ÇUVAL ÇUVAL PATATES , KASA KASA ÜZÜMLERİ DAĞITMADI. KÖYLÜ ÜRÜNÜNÜ KAMYONLA YOLLARA DÖKMEDİ. OLAYIN YANİ BU PAZAR FİYATLARININ TEK SORUMLUSU KURAKLIK ÖYLE Mİ?...  BU KÜRESEL KURAKLIK YAYGARASINDAN BESLENEN NE ÇOK KİMSE VAR? GÖKÇEK OKULLARA SU DEPOSU YAPMA PEŞİNDE. AKP ÇİFTÇİYİ - TARIMI GETİRDİĞİ NOKTAYI KURAKLIĞA YIKMA DERDİNDE. ENERJİDEN PAY ALMA DERDİNDEKİ İÇ-DIŞ ODAKLAR OLAYI BAŞKA TARAFA YÖNLENDİRME ÇABASINDA. DURUN BAKALIM DAHA NELERLE KARŞILAŞACAĞIZ. HELE BİR EŞİ TÜRBANLI CUMHURBAŞKANIMIZ OLSUN, BUNLARIN HEPSİ VE DİĞERLERİ UMURUMUZA GELİR BELKİ!... YADA BİR GÜNDE NASIL SORUN OLMAKTAN ÇIKAR!...