22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kurbanın ekonomiye katkısı nedir?

Müslümanların dinî vecibe olarak yerine getirdiği kurban, ekonomiye büyük bir canlılık getirecek. Bu sene 2 milyon küçükbaş, 600 bin büyükbaş hayvanın kurban edilmesi beklenirken, yapılacak harcamanın 2,5 milyar YTL'yi aşacağı tahmin ediliyor.

Kurban pazarlarında bir koyun 250-400 YTL arasında satılırken, büyükbaş hayvanlar da bin 500-3 bin yeni lira arasından alıcı buluyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO), Kurban Bayramı dolayısıyla sektörlerde meydana gelecek ekonomik canlanmayı inceledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın verileri doğrultusunda tahminlerde bulunan oda, hayvancılıktan tatile kadar değişen alanlarda hareketlilik sağlayan Kurban Bayramı'nın ekonomik büyüklüğü ile ilgili ilginç rakamlara ulaştı. Bayramda kurban kesmek yerine hayır kurumlarına bağış yapanlar da oluyor. Araştırmaya göre geçen sene 31 Aralık'ta başlayan ve 2007 yılının ilk 3 gününü kapsayan Kurban Bayramı'nda internet yoluyla 110 bin kurban bağışı yapıldı. Oda, bu bağışları Türk Hava Kurumu, Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, LÖSEV başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların topladığını kaydetti.

Kurbanda bağışı yapılan hayvan kadar derisi de büyük önem taşıyor. ATO'ya göre kurban derisi toplamak için resmî izni bulunan Türk Hava Kurumu son birkaç yılda 1 milyon civarında deri topladı. Kurban kesen vatandaşlar, deriyi kurum dışında istediği dernek ve vakfa verebildiği gibi mahalle camisine de hibe edebiliyor. Tuzlanmış koyun derisinin ortalama fiyatı 5-10 YTL arasında, tuzlanmış büyükbaş hayvan derisi ise 30 yeni lira civarında satılıyor. Yaklaşık 2 milyon küçükbaş, 600 bin büyükbaş hayvanın kurban edildiği hesaplanırsa, derilerin ekonomik değeri 40 milyon YTL'ye ulaşıyor. Ancak Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların yüzde 20'sinin derisinin kesim hataları yüzünden ekonomik olarak değerlendirilemediği tahmin ediliyor. Kurbanda oluşan büyük ekonomik pastadan pay kapmak isteyen büyük alışveriş merkezleri, son birkaç yıldır adrese teslim kurban satışı yapıyor. Kredi kartına taksitle kurban satışı da yapan söz konusu marketler, internet üzerinden de sipariş alıyor. Din görevlisi, veteriner hekim ve noter huzurunda kesilecek kurbanları, parçalanmış şekilde özel koli içerisinde istenen adrese teslim ediyor. Kurban bayramlarının ardından et satışlarının yaklaşık yüzde 70 düşmesi nedeniyle kasapların zor günler geçirdiğini aktaran ticaret odası, bununla birlikte söz konusu meslek erbabına yeni bir iş imkânı doğduğunu da vurguluyor. Kasaplar, bayramda kurban kesiminden kazanç sağlıyor. Kurban kesim ücretleri hayvanın büyüklüğüne göre 25-100 yeni lira arasında değişiyor.

Geçen bayram, 793 milyon YTL kredi kartından harcandı

Bankalar Arası Kart Merkezi verilerine de göz atan oda, yılbaşı ve bir önceki Kurban Bayramı'nı kapsayan 29 Aralık 2006-3 Ocak 2007 tarihleri arasında toplam 793 milyon 197 yeni liralık kredi kartı cirosu gerçekleştirildiğini vurguladı. Söz konusu dönemdeki alışverişlerde en önemli tutar, market ve alışveriş merkezlerinde yapılan harcamalarda gerçekleşti. Akaryakıt harcamaları da ikinci sırada yer aldı. Bu sene Kurban Bayramı ile yılbaşı arasında 8 günlük süre olması nedeniyle bayram alışverişinin 500 milyon YTL'de kalacağı tahmin ediliyor. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, Kurban Bayramı'nın amacının, varlıklı insanlardan yoksullara ekonomik değer aktarmak olduğunu ifade ederken, yardımlaşmanın önemine dikkat çekti. Ankara, Zaman




Bayramda turizm canlanacak 70 bin kişi yurtdışına gidiyor

Bu sene hafta sonunu perşembe ve cuma ile birleştirecek Kurban Bayramı tatili, turizm sektörünü de canlandıracak. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin tahminlerine göre, toplam 4 günlük tatilde 70 bin Türk vatandaşı yurtdışında tatile gidecek. Her bir vatandaşın yurtdışı tatilinde 500-700 dolar harcadığını tahmin eden ATO'ya göre söz konusu Türk vatandaşları, yurtdışında geçirecekleri kurban için yaklaşık 50 milyon dolar harcayacak. Oda, kayak merkezleri Uludağ, Palandöken, Erciyes ve Kartalkaya'nın yanı sıra Akdeniz Bölgesi'ndeki otellerin de yerli turisti bayramda ağırlamak için hazırlandığını belirterek, iç turizme dikkat çekti. Kurban Bayramı'nda yurtiçi seyahatlerin arttığını, bayram öncesinde otobüs firmalarının yüzde 100 doluluk oranıyla otobüs seferi düzenlediğini, uçak biletlerinin de günler öncesinden tüketildiğini kaydetti.

Hayır kurumları sayesinde İstanbul'a gelen kurbanlık hayvan sayısı azaldı

Geçen sene kurban pazarları için İstanbul'a 117 bin civarında hayvan getirilirken, bu sene rakamın 100 bin civarında kalması bekleniyor. Et Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Ünlüer, son yıllarda şehirlere taşınan kurbanlık hayvanların oranının yüzde 15 azaldığını ifade ederken, bu düşüşte hayır kurumlarının organizasyonlarının etkili olduğunu kaydetti. Kimse Yok mu Derneği, Deniz Feneri, İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) gibi hayırsever kuruluşlar, kurbanların kişi adına kesilerek, ihtiyaç sahibi kimselere ulaştırılmasında büyük rol oynuyor. Bir diğer etken ise büyük market zincirlerinin kurban işine girmesi. Migros, Tansaş ve Carrefour gibi marketler isteyen müşterilere kurbanlarını kesip bir gün sonra paketlenmiş halde gönderiyor. Büyük marketler, İstanbul'da kurban kesim işinin yüzde 20'sini yapıyor. Ünlüer'in verdiği bilgilere göre İstanbul'da Büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait 7 kesim noktası var. Bunun dışında 40 civarında da özel kombina var. Bu kesim yerlerinde veteriner hekimler görev alıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2007 Çarşamba 12:17:36
Güncelleme :19 Aralık 2007 Çarşamba 12:19:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?