27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Küresel enerjinin güvenli halkasıyız

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, küresel enerji zincirinin güvenli ve istikrarlı bir halkasını oluşturmaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın yarınki açılış törenine katılacak konuk devlet başkanları ve hükümet temsilcileri onuruna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, Çırağan Sarayı'nın bahçesinde akşam yemeği verdi.

Yemekte konuşan Sezer, açılış töreni nedeniyle Türkiye'ye gelen konukları ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

İnsanlığın ilk yerleşimlerine, büyük uygarlıklara evsahipliği yapan bu toprakların çağlar boyunca doğu ile batı, kuzey ile güney arasında bir geçiş yolu olduğunu dile getiren Sezer, bugün 3 büyük kıtanın kesişme noktasındaki Türkiye'nin Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan, nice farklı kültürleri kucaklayan kenti İstanbul'da yeni bir tarihsel olay için biraraya geldiklerini söyledi.

Sezer, günümüzde insanlığın önünde çok önemli hedefler bulunduğunu, Birleşmiş Milletler Bin Yıl Doruğu'nda tüm dünya önderlerinin üzerinde anlaşmaya vardığı bu hedeflerin, küresel gelişimin ve ekonomik istikrarın sürdürülebilir bir biçimde gerçekleştirilmesi, eşitsizliğin ve yoksulluğun önlenmesi, bölgeler arasındaki eşitsizliklerin giderilebilmesi gibi büyük tasarıları içerdiğini vurguladı.

Bu hedeflere ulaşılabilmesi için yaşamsal önem taşıyan ögelerden birinin, tüm insanlık için artan biçimde gereksinim duyulan enerjinin sağlanması ve güvenli bir ortamda kullanıcılara sunulabilmesi olduğunu dile getiren Sezer, enerji kaynaklarına ulaşımın sürekli ve istikrarlı kılınmasının yeni bin yılda insanlığın ortak hedeflerine ulaşabilmesi yönünden öncelikli konu olduğunu söyledi. Sezer, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede yarın açılışını yapacağımız Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, küresel enerji zincirinin güvenli ve istikrarlı bir halkasını oluşturmaktadır. Dünya kültürel varlığının önemli mirasını bünyesinde barındıran İstanbul'daki ve Türk boğazlarındaki tanker trafiğinin azaltılmasına da katkı sağlayacak olan boru hattının tasarım ve yapımı sırasında bölgesel ve uluslararası alanda sergilenen işbirliği ve dayanışma, bölgemizde barış ve istikrarın pekiştirilmesine ve kalkınmaya ivme kazandıracaktır."

Sezer, bir zamanlar uzak bir düş olarak görülen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın resmi açılışını yarın hep birlikte gerçekleştireceklerini belirterek, Kazakistan'ın bu hatta petrol sağlamasına ilişkin anlaşmanın bir süre önce imzalanmasıyla yarınki kutlamanın çok daha anlamlı bir boyut kazanacağını bildirdi.

Bu boru hattının kısa bir süre sonra Aktau-Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı olarak anılmaya başladığında Kazak petrolünün de doğrudan Akdeniz'e akabileceğini dile getiren Sezer, "Yakında bu sevincimizi daha da artıracak olan Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nın yapımı da tamamlanacak, 21. yüzyılda yeniden canlandırmakta olduğumuz İpek Yolu'nun bir diğer temel halkasını oluşturacaktır" diye konuştu.

Sezer, Türkiye Cumhuriyeti'nin, kurulduğu 1923 yılından bugüne dek Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesi doğrultusunda yakın çevresinde, uluslararası alanda barışçı ve yapıcı tüm girişimlerde yer alarak bu girişimlere destek verdiğini kaydetti. Sezer, şöyle devam etti:

"Türkiye, sözünü ettiğimiz bölgesel tasarıları, enerji boyutlarının yanı sıra komşularıyla yakın ve içten ilişkiler kurarak çevresinde bir barış, istikrar ve gönenç kuşağı oluşturma hedefine hizmet eden birer araç olarak görmektedir. Bakü-Tiflis Ceyhan Petrol Boru hattı tasarısını ortaklarımız ve dostlarımızla birlikte gerçeğe dönüştürdük. Bu süreçte karşılaştığımız sorunların üstesinden dayanışma içinde geldik. Ülkemiz, küresel barış ve istikrarın pekiştirilmesi, bu anlayış ve dayanışmanın sürekli kılınması için üzerine düşeni uluslararası toplumla işbirliği içinde yerine getirmeyi sürdürecektir."


aa
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2006 Perşembe 10:47:21
Güncelleme :13 Temmuz 2006 Perşembe 11:06:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?