22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Kürtlerin ayaklı borsası

Sınırötesi operasyon Kuzey Irak'ın ayaklı borsası Suka Dolari Caddesi'ni de hareketlendirdi.

Sınırötesi operasyon Kuzey Irak'ın ayaklı borsası Suka Dolari Caddesi'ni de hareketlendirdi. Her gün 10 milyon doların el değiştirdiği ayaklı borsada 1 dolar 1.150 dinar iken bugünlerde 1.400'e kadar çıktı

AMERİKA'NIN Irak'ı işgali öncesi Saddam Hüseyin yönetimindeyken silah pazarı olarak bilinen Suka Dolari Caddesi, artık Kuzey Iraklı Kürtler'in finans ve teknoloji merkezi olarak hizmet veriyor. Günlük milyon dolarların döndüğü ayaklı Kürt borsası, bugünlerde epey hareketli. Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyon haberleri çıkmadan önce 1 dolar yaklaşık 1.150 dinar iken son günlerde 1.400'e kadar çıktı. Ayaklı borsacılar bu durumdan oldukça rahatsız olduklarını, Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonda hem kendilerinin hem de Türkiye'nin çok zarar göreceğini savunarak, operasyon olmaması için dua ettiklerini belirtti.

BİR ZAMANLAR SİLAH ÜSSÜYDÜ

TÜRKİYE'NİN PKK terör örgütüne yönelik planladığı sınır ötesi operasyondan ilk olarak etkilenecek yerlerin başında Türkiye ile sınır olan Kuzey Irak'ın Zaho kasabası geliyor. Bu kasaba Saddam Hüseyin döneminde silah ticaretinin ana merkezi olarak anılıyordu. Yönetimin Kürtler'e geçmesiyle birlikte Zaho da kabuk değiştirdi.

Silahların el değiştirdiği yerlerde para, silahların sergilendiği vitrinlerde ise elektronik eşyalar baş gösteriyor. Zamanında 'Silah Sokak' olarak bilinen caddenin yerini resmi olmasa da 'Dolar Sokak' aldı. 'Dolar Sokak'ta günlük dönen paranın 10 milyon doları bulduğu söyleniyor.

PARA TRANSFERİ ELDEN YAPILIYOR

SOKAKTA adım başı döviz alıp satanları görmeniz mümkün. Tezgahlarda dolar ve dinar satışı ağırlakta. Zaho'daki bu sokak, işleyişi ile İstanbul Laleli'yi aratmıyor. Ayaklı 'Kürt Borsası'nda 1 dolar 1.150 dinara tekabül ediyor.

Borsanın en önemli müşterileri ise Türkiye'den bölgeye ürün taşıyan kamyonet şoförleri. Türkiye'nin hemen yanı başındaki Zaho'da uluslararası iş yapan banka bulunmuyor. Sadece Irak içerisinde işlem yapan bir banka var. Banka olmadığı için para transferleri elden ele yapılıyor. Yüklü bir miktarda para isteniyorsa burada para satışı yapan kişiler dışarıda bağlantılı olduğu kişileri arayarak paranın transferini gerçekleştiriyor.

Silah dükkanlarının yerini teknoloji mağazaları aldı

Bölgesel Kürt yönetiminin denetimi tamamen ele almasıyla birlikte eskiden kaleşnikoftan tutun da değişik tabancalar ve mühimmatların satıldığı tezgahlar kaldırıldı. Silah satışı ve silah taşımak yasaklandı. Sokak teknolojik ürünler satılan mağazalarla doldu. Bu sayede kasabadaki suç oranı düşerken bölge halkına da yeni bir geçim kaynağı yaratılmış oldu.

Bu durumdan Kuzey Irak halkı oldukça memnun durumda. Hem teknolojiyi yakından takip ediyorlar hem de suç işlemelerine neden olacak olan silahlarlardan uzak durma imkanı buluyorlar. Tüm dünyada olduğu gibi Zaho'da da Çin ve Kore malları ağırlıkta. Başta cep telefonları olmak üzere teknolojik ürünler satan 30 mağaza bulunuyor. Bu mağazaların her birinde günde 6 ila 8 arasında telefon satılıyor.

Özkan Temirak/Adnan Gül/Star
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 11:58:18
Güncelleme :9 Kasım 2007 Cuma 12:01:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?