20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Kuru incirde aflotoksin sorunu çözüldü

Kuru incirde aflotoksin sorununa karşı alınan önlemler ve yapılan çalışmalar sonucu, ihracatta yaşanan sorunların minimuma indirildiği belirtildi.

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği’nden alınan bilgiye göre, dünyanın en büyük kuru incir ihracatçısı olan Türkiye’nin, geçen yıllarda ihracatta yaşadığı aflotoksin sorununa karşı bir süredir yürüttüğü kampanyada olumlu sonuçlara ulaşılmaya başlandı.

Geçmişte aflotoksin sorunu nedeniyle büyük miktarda ürünün AB pazarından geri gönderildiği ve ihracatçı şirketlerin bu sorunlar nedeniyle iflasa sürüklendiği belirtilirken, son 2 yılda ihracat iadesinde önemli azalmalar görüldüğü bildirildi. Sorun ile mücadele için 3 yıldan bu yana yürütülen kampanya çerçevesinde ihracatçı firmalara, ihracatlarının en az yüzde 1.25’i oranında aflotoksinli inciri, birliğe teslim etmeleri zorunlu kılındı.

Buna göre firmaların tespit ederek birliğe gönderdiği aflotoksinli ürünler, birlik tarafından da test edilerek imha ediliyor. Bu program çerçevesinde geçen yıl yaklaşık 1 milyon dolar değerindeki 550 ton aflotoksinli incir imha edildi. Bu yıl da imha programının başlatıldığı belirtildi. Birliğin ayrıca, incirin kurutulması aşamasında aflotoksin oluşumunu engelleyen kerevet dağıtımına da ağırlık verdiği bildirildi. Bu yıl incir üreticilerine 51 bin adet kerevet dağıtılacağı vurgulandı.

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Rafael Çikurel, ısrarlı çalışmalar neticesinde olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını belirtti. Çikurel, aflotoksin sorununun tamamen çözülmesinin mümkün olmadığını, ancak alınan önlemlerle sorunun minimuma indirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Aflotoksine karşı yaptığımız çalışmalarla artık bu konuda herkes bilinçlendi. Üretimde bu soruna karşı önemli mesafeler kat edildi. Bu sorunun tamamen çözümü mümkün değil. AB’nin limitleri tarife dışı engel olarak yorumlanabilecek derecede çok düşük. Bu limitleri bilimsel gerçekler ışığında yükseltmek için çalışma yürütüyoruz. Aflotoksin sorunu yüksek bir tüketim olan buğday ve yer fıstığında da olmasına rağmen AB sadece incirde limitleri düşük tutuyor."
Öte yandan 2004/2005 sezonunun başladığı Eylül ayından 27 Kasım gününe kadar yaklaşık 60 milyon dolar değerinde 32 bin 239 ton kuru üzüm ihracatı yapıldı.

ANKARA (İHA) -
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 12:01:24
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 14:13:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?