28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'Kuş gribi, petrol şokundan tehlikeli'

Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklanan 'Global Riskler 2006' isimli rapora göre, kuş gribinin yayılması, dünya ekonomisi için petrol şoku ve terörist saldırılardan daha tehlikeli.

Dünya Ekonomik Forumu, İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan toplantılar ile sürüyor. Forumda, 'Global Riskler 2006' başlığıyla yayımlanan raporda, kuş gribi ve bulaşıcı hastalıkların dünya ekonomisi için petrol şoku ve terör saldırılarından daha büyük risk içerdiği belirtildi. Bu beklentiye karşın kuş gribinin büyük ölçekli bir problem yaratması ihtimalinin düşük olduğu da ifade edildi.
Rapor, uluslararası şirket yöneticileri ve analistlerin görüşleri alınarak hazırlandı.
Davos'ta dün açıklanan kısa ve uzun vadeli riskleri konu alan rapora göre, öngörülen ekonomik riskler arasında, Avrupa'nın enerji darboğazına girmesi de yer alıyor. Raporda, bu yıl dünyada 5 milyondan fazla insanın AIDS ve tüberküloz hastalığına yakalanacağı da tahmin edildi.

Enerji darboğazı
Dünyanın başına gelebilecek en büyük şoklar arasında ise, kuş gribi, ABD dolarının yüzde 40 değer kaybetmesi, bir depremin Tokyo'yu vurması, İran'ın yaratabileceği nükleer tehdit ve global ölçekte görülebilecek terörist saldırılar gösterildi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 12:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?