28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Kuş gribinin ilk faturasi 300 milyon YTL

Kuş gribi ile ilgili teknik heyetin hükümete teslim edilen raporunda olası ilk maliyet 300 milyon YTL görünüyor. Hastalık yayılırsa tüm kanatlıların itlafı istenirken, maliyet de 500 milyon doları aşıyor.

Kuş gribi yüzünden haftalık 15-16 bin ton tavuk üreten ancak satışları bu rakamın yüzde 2-3'lerinde kalan tavukçuluk sektörünü kurtarmak üzere kurulan temsil komiteleri dün akşam itibarı ile raporlarını ilgili bakanlıklara sundular. Hazine, Maliye, Tarım, Sağlık Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı temsilcilerinden oluşan teknik heyetin hazırladığı rapor kuş gribinin ilk etapta Hazine'ye getireceği yükü de ortaya koydu. Sadece itlaf bedeli ve soğuk hava depolarındaki tavukların yoksullara bedava dağıtılması, TMO'dan yem desteği gibi tedbirlerin maliyetinin 300 milyon YTL'yi aşması beklenirken, kuş gribinin yayılması ve kontrolünün zorlaşması durumunda tüm kanatlıların itlafı ile bu rakamın 500 milyon doları aşacağı tahmin ediliyor. İşte hükümete giden Kuş Gribi raporunda istenilenler ve olası maliyetleri:

* Hastalık için risk oluşturan ekonomik ömrünü tamamlamış 60 aylık tavuklar itlaf edilsin. Tavuk başına üreticiye 1.5 YTL, kesimhaneye 1 YTL verilecek. bu şekilde 10 milyon tavuğun itlafı gündemde. Böylece 35 milyon olan yumurtalık tavuğun sayısının 25 milyona inmesi planlanıyor.

* İkinci aşamada bu tavuklardan 45 haftalığa kadar olanların da itlaf edilsin ve yumurtalık tavuk sayısının 17 milyonun altına indirilsin.

* TMO tarafından üreticilere mısır, arpa ve buğdayın 12 ay vade farksız satışı sağlansın. Bunun TMO'ya maliyeti ise 36 milyon YTL olarak tahmin ediliyor.
Hacer GEMİCİ / EKONOMİ
Hacer Gemici / Sabah
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 12:56:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?