16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Leasingde yeni dönem fırsatları

2008'de çıkacak yeni yasa, batıda çok yaygın olan operasyonel leasingin önünü açıyor. Buna göre, kira bitiminde leasing şirketleri malı geri alacak. Patent hakkı ve yazılım gibi maddi olmayan konularda da leasing yapılabilecek...


TÜRKİYE ekonomisi 22 çeyrektir (5.5 yıl) aralıksız büyüyor. Bu bir rekor. Gerçi GSMH (gayri safi milli hasıla) bu yılın ilk çeyreğindeki yüzde 6.8 büyümenin ardından, ikinci çeyrekte yüzde 3.9'a geriledi. Ancak son 16 çeyreğin en düşük büyümesi olan bu orana rağmen beklentiler olumlu. Yabancı sermayenin de desteğiyle sektörlerin yatırım iştahı sürüyor.

Ekonomideki bu hızlı büyüme doğal olarak leasing sektörüne de yansıyor. Leasingdeki büyümenin lokomotifi ise şu sıralar inşaat. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 15.7'yle en hızlı büyüyen sektör olan inşaat, leasingçilerin yüzünü ziyadesiyle güldürüyor. Nasıl güldürmesin ki; sektördeki toplam işlem hacminin yüzde 26'sı iş ve inşaat makineleri leasinginden oluşuyor...

SEKTÖR YÜZDE 25 BÜYÜYOR
Leasingin (finansal kiralama) yatırımlardan aldığı pay ve ekonomik büyümede üstlendiği rol her geçen gün önemini artırıyor. Artık özel yatırımların yüzde 8'i leasing yoluyla yapılıyor. Evet, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında bu oran hala çok düşük. Ancak yatırımlar arttıkça leasing işlem adedi ve cirosu da artırıyor.

Leasing sektörünün işlem hacmi, 2005'te bir önceki yıla göre yüzde 46 büyüyerek 5 milyar doları aşmıştı. 2006 yılında artış hızı göreceli olarak yavaşladı ve yüzde 25'e geriledi. İşlem hacmi 6.2 milyar dolara ulaştı. 2007 yılının ilk altı aylık verilerine göre, leasing işlemlerinin cirosu 4 milyar dolara yaklaştı. Yıl sonunda ise geçen yıla göre yüzde 25 artışla 6.7 milyar doları bulması bekleniyor.

LEASİNG TABANA YAYILIYOR
Leasing işlem adetlerinin artması, leasingin yaygınlaşması yani tabana yayılması anlamına geliyor. Artık Anadolu'daki KOBİ'ler de yatırımlarını leasing yoluyla yapmaya başladı. İşlem adedinin 2005'te 37 bin 293'e, 2006'da da 43 bine yükselmesi bunun kanıtı. Bu yılın sonunda ise toplam işlem adedinin 54 bine ulaşması bekleniyor.

Sektördeki genel beklenti, 2008 yılında toplam işlem adedinin 68-70 bin arasında oluşacağı yönünde. İşlem hacmininse gelecek yıl 8 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor. Yani sektördeki büyüme beklentisi sürüyor.

LEASİNGLE MUAYENE KOLTUĞU
İşlem hacminin ve sözleşme sayısının artmasında, özellikle ortalama vadelerin uzaması ve finansman maliyetlerinin göreceli olarak azalması etkili oluyor. Türkiye'de leasingin sağladığı avantajların benimsenmesi ve bilinirliğinin artması da leasingin gelişmesinde önemli rol oynuyor. İşlem hacminin artmasında, leasing şirketlerinin KOBİ'leri keşfetmesi ve onlara özel yaklaşımlar geliştirmesi de elbette oldukça önemli...

Bu arada, eskiye oranla işlem miktarları da düşmeye başladı. Artık şirketler, daha geniş yelpazedeki ihtiyaçları için çok daha rahat leasing işlemi yapabiliyor. Limitleri 10 bin dolara kadar indiren şirketler, prosedürleri de azaltıyor. Örneğin, 50 bin doların altındaki işlemler için özel prosedürler ve özel iş akışları oluşturuluyor. Yani artık daha rahat leasing yapılıyor. Yetkiler yerel bölgelere veya o bölgelerdeki banka şubelerine veriliyor. Özel olarak tanımlanmış bazı mal gruplarına bu tür uygulamalar yapılıyor. Örneğin, KOBİ olarak değerlendirilmemesine karşın diş hekimi de artık muayene koltuğunu leasing yoluyla alabiliyor.

Para Dergisi
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2007 Pazartesi 12:44:40
Güncelleme :15 Ekim 2007 Pazartesi 13:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?