29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Leroy Merlin Türkiye'ye geliyor

Yapı marketi sektörüne yeni bir oyuncu geliyor. Avrupa'nın ikinci büyük yapı marketi Leroy Merlin, Ikea'yı Türkiye'ye getiren Maya Grubu ile Türkiye pazarına girecek. Leroy Merlin'in ilk durağı ise Bursa olacak. Bursa'da yapılanma çalışmalarına başlayan firma, eleman alımları için de düğmeye bastı. 2010'da açılması planlanan Bursa Leroy Merlin mağazasında 200 kişi istihdam edilecek.
Firmanın hedefi 5 yıl içinde Türkiye genelindeki mağaza sayısını 40'a çıkartmak. Girdiği her pazarda 7 yıl içinde pazar lideri olan şirket Fransız Auchan'a bağlı. Auchan ise Fransız Carrefour'un en büyük rakibi olarak görülüyor. "Kendin yap" konseptiyle yola çıkan Leroy Merlin mağazalarında kişisel danışmanlık servisi de bulunuyor. Tüketicilere ev geliştirme ürünlerinden dekorasyona, inşaat aksesuarlarına kadar geniş bir ürün yelpazesi sunan şirket Doğu Avrupa pazarında genişleme stratejisi uyarınca Türkiye ile beraber 2010'da Romanya'da da ilk mağazasını açacak.

2008 cirosu 10 milyar euro


1923'te kurulan Leroy Merlin, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Rusya, Çin, Yunanistan ve İtalya'da faaliyet gösteriyor. Şirketin dünya genelinde 215 mağazası 40 binden fazla çalışanı var. 2008 cirosu ise 10 milyar euro. Fransa'da 105 mağazası olan Leroy Merlin'in Polonya'da 24, İspanya'da 41 mağazası bulunuyor.
Bursa'da 200 mağazanın yer aldığı Anatolium Alışveriş Merkezi'nin içinde konumlanacak olan Leroy Merlin'in yapı market pazarında rekabeti artırması bekleniyor. 5 yıl içinde mağaza sayısını 40'a çıkarmayı hedefleyen grup, Bursa'dan sonra İstanbul ve Ankara'da mağaza için yer arayışlarına başlayacak.

Sektör 8 milyar dolar hacme ulaştı

Türkiye ilk kez 1994 yılında Ace Hardware ile Okumuş Grubu'nun ortaklığıyla açılan AS 2000 mağazasıyla yapı marketlerle tanıştı. Daha sonra Götzen, Planet, Bauhaus, Koçtaş, Mr Bricolage ve Praktiker pazarda yer almaya başladı. Bu süreçte Türk ekonomisinin de etkisiyle yapı market pazarında önemli değişiklikler oldu ve Türkiye'nin ilk yapı marketi olan AS 2000 sektörden çekildi. Ardından Planet ve Mr Bricolage sektörden çekildiklerini açıkladı. Götzen de Türkiye sektöründen çıkan başka bir firma oldu. Türk ortağı Tekzen halen sektörde faaliyet gösteriyor. Bu 4 firma sektörden çekilirken Bauhaus, Koçtaş, Praktiker ve Tekzen gibi yapı marketler pazarın geriye kalan oyuncuları oldu ve hızlı bir büyüme içine girdiler. Avrupa standartlarına göre her 500 bin kişi için bir mağaza gerekiyor. Bu rakam İstanbul'da bile daha pek çok mağaza potansyeli olduğuna işaret ediyor. 2003'te toplam büyüklüğü 4 milyar dolar olan pazarın 2007 büyüklüğü ise 8 milyar dolar.

Referans
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 16:46:11
Güncelleme :23 Aralık 2008 Salı 16:48:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?