16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Maaşınız eksik olabilir!

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, Türkiye’de ilk kez geliştirdiği emekli aylığı hesaplama sistemini www.alitezel.com internet sitesinde hizmete koydu. Tezel, Türkiye’de emekli aylıklarının büyük bölümünün yanlış hesaplandığını söylüyor.

GÖREVDEN ALINMIŞTI

“Emeklilikte Süper Formül”ü halka duyurunca 3 yıldır sürdürdüğü Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul 1 No’lu Grup Başkanlığı görevinden alınan ve hakkında soruşturma açılan Başmüfettiş Ali Tezel, çalışanlar için süper bir hizmet daha hazırladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) emeklilik aylıklarını yanlış hesaplayabildiğini, vatandaşların da bu yanlışlığı fark edemediğini söyleyen Tezel, 3 ay süren yoğun bir çalışma sonunda, emekli aylığını doğru hesaplama programı geliştirdiğini ve internet sitesinden tüm çalışanların hizmetine açtığını anlattı.

Emekli aylığı hesaplama sisteminin www.alitezel.com internet sitesinde 3 gündür hizmette olduğunu ve günde yaklaşık 6 bin kişinin emekli aylığını hesaplamak için başvurduğunu söyleyen Tezel, süper hizmeti şöyle anlattı:

TÜRKİYE’DE BUNU HESAPLAYAN BAŞKA BİR PROGRAM YOK

“Türkiye’de ilk defa oluyor. Türkiye’de bunu hesaplayan başka bir program yok. İlk defa, SSK’dan emekli olacak birisi kendi bilgilerini girerek, bugün emekli olsa ne kadar emekli maaşı alabileceğini hesaplayabilir.

3 aydır bu programı yazdırmak için uğraşıyordum. Gazete ve televizyon programlarına en çok gelen sorular, ne zaman emekli olacaklarından sonra, ‘Bugün emekli olsam kaç para alırım’ ve ‘SSK’dan emekli oldum, maaşımın yanlış hesaplandığını düşünüyorum, doğrusu nedir’ oluyor. İnsanların kafalarında soru işaretleri var. ‘Ne zaman emekli olurum’ sorusunu cevaplamak kolay; birkaç saniyelik iş.”

EMEKLİ MAAŞLARI YANLIŞ HESAPLANIYOR

Tezel, bu hizmeti Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da internet sitesinden verebileceği halde neden yapmadığı sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

“Emekli aylıklarının büyük bölümü yanlış hesaplanıyor. Vatandaşın kendi bilgileri ile memurun bilgisayara girdiği bilgiler yanlış olabiliyor. Fark olunca da vatandaş daha az emekli aylığı alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu da ortaya çıkıp yeniden başlarına iş almak istemezler. Vatandaşlar kendi haklarını takip etmesinler diye yapmıyor olabilirler. Bunu yapabilirlerdi; ben yapmamalarını iyi niyetli bulmuyorum.”

iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 00:19:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?