19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Mağazalara 'İndirim' takibi geliyor

AK Parti, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki gibi indirimli ve tasfiye satışlarının belli bir dönem ve sürede yapılması için kolları sıvadı. 

AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz, yaz ve kış indirimlerinin ticaret ve sanayi odalarının belirleyeceği tarihler arasında yapılmasını öngören kanun teklifi hazırladı. 

Teklife göre mağazalar istedikleri zaman indirimli satış yapamayacak. Kış ve yaz indirimleri yılın belli bir ayında ve belli bir süre yapılacak. Yaz ve kış indirimlerini belli bir süreyle sınırlandırmayan mağazalara 15 bin YTL para cezası gelecek. 

AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz, 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' hazırladı. 

Öksüz'ün TBMM Başkanlığı'na verdiği kanun teklifi, mağazaların indirimli ve tasfiye satışlarını belli bir standarda kavuşturuyor. 

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da değişiklik öngören teklif, mevsim değişmesi nedeniyle öngörülen indirimlerin yaz ve kış indirimi olarak ticaret ve sanayi odalarının belirleyeceği tarihler arasında yapılmasını öngörüyor. Buna göre indirim süresi bir ayı geçemeyecek. İndirimli satışa konu edilen mal ve hizmetlerin indirimli satış fiyatı, etiket, fiyat ve tarife listelerinde indirimden önceki fiyat ve indirim onayıyla birlikte gösterilecek. İndirimli satışlara ilişkin ticari reklam ve ilanlarda indirim döneminin başlangıç ve bitiş tarihinin belirtilmesi zorunlu olacak. İşletmeler mevcut olmayan mallar ya da duyuruda belirtilen dönemde sunulmayacak olan bir hizmet için fiyat indirimi duyurusu yapamayacak. Kanun teklifi ile 'tasfiye satışları' da belli bir düzene sokuluyor. Böylece bir işletme tasfiye satışı yapabilmek için bulunduğu bölgedeki ticaret ve sanayi odalarından izin almak zorunda olacak. İzin alındıktan sonraki 6 aylık süre içerisinde tasfiye satışları iki ayı aşamayacak bir sürede tamamlanacak. İzne başvurulurken tasfiye satışları esnasında indirimle satılacak ürünlerin envanteri ticaret ve sanayi odalarına sunulması zorunlu olacak. Tasfiye satışları esnasında envanteri önceden bildirilmeyen ürünler satışa sunulamayacak. Kanun teklifi, düzenlemeye aykırı hareket edenlere 15 bin YTL para cezası verilmesini de öngörüyor. 

AK Parti Konya Milletvekili Öksüz kanun teklifinin gerekçesinde tüketiciyi korumaya yönelik kanunlar çıkarılmış olsa da indirimli ve tasfiye satışlarıyla ilgili hala yasal boşluklar bulunduğuna işaret ederek, bunun bilincinde olan bazı firma sahiplerinin istedikleri şekilde ve istedikleri zaman indirimli satış yaptığını hatırlattı. 

AB ülkelerinde indirimli ve tasfiye satışların belirli dönemlerde ve belirli bir sürede yapıldığına dikkati çeken Öksüz, teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: 

"Örneğin Fransa'da sezon sonu satışlar her takvim yılında iki dönemde, altı haftayı geçmeyecek şekilde sınırlandırılmıştır. Fransa'daki kış indirimi dönemi Ocak başı ile Şubat ortası arasında gerçekleşirken, yaz indirim dönemi ise Temmuz başı ile Ağustos ortası arasında yapılmaktadır. Bu hükümlere uymayanlara ağır para cezası verilmektedir. Ülkemizdeki indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönemi ve süresi olmadığından piyasalarda bir düzensizlik oluşmakta, tüketiciler yanıltılmakta ve tüketiciler üzerinde olumsuz tüketim eğilimleri oluşturabilmektedir. Bütün bu durumlar karşısında tüketiciyi yanıltan, haksız rekabet oluşturan firmalara karşı uygulanan idari ve maddi yaptırımlar yetersiz kalmaktadır. İndirimli satış ilan ve reklamlarında yüzde 70-80 indirim, zararına satışlar şeklinde duyurularla satış yapan bir kısım firmalar, indirimli satışlarını tüm yıla yayabildikleri gibi yapmış oldukları yüzde 15-20'lik indirimi, çeşitli yöntemlerle yüzde 70-80 oranında indirim yapılmış gibi göstermektedirler. Böylece tüketiciler hem aldatılmakta hem de psikolojik etki altına alınarak aşırı tüketim teşvik edilmektedir. Ayrıca aşırı düşük fiyatlarla satış ya da indirim yapan firmalar, ticari alanda rekabet koşullarını olumsuz etkilemektedir."
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2006 Cumartesi 14:51:30
Güncelleme :23 Aralık 2006 Cumartesi 15:03:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?