18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Makarna ve bulgurda sinyal!

MAKARNA VE BULGUR FİYATLARINDA ARTIŞ SİNYALLERİ

Türkiye'nin en genç makarna markası olan Mersin merkezli Arbella Makarna'nın Dış Ticaret Müdürü Gülçin Arslan Hazar, önümüzdeki günlerde bulgur ve makarna fiyatlarının artabileceğini söyledi.

Hazar, yurt dışında yapılan durum buğdayı ihalelerinde fiyatların yükseliş trendine girdiğini, bunun da Türkiye'deki buğday ve makarna fiyatlarına yansıyabileceğini belirtti. Dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden olan Çin ve Hindistan'da yaşanan sel felaketlerinden dolayı tarım ürünlerinin zarar gördüğünü ve rekoltenin düştüğünü ifade eden Hazar, "Türkiye'de olduğu gibi dünyanın en büyük durum buğdayı üreticisi ülkelerinden olan ABD ve Kanada'da da yoğun yağışlar nedeniyle rekolte ve kalitede sorun yaşanmakta. Bu da durum buğdayı fiyatların artmasında etken olmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Tunus'ta ve Fransa'da yapılan durum buğdayı ihracat ihalelerinde, fiyatlarda bir önceki döneme göre yaklaşık yüzde 50'lik bir artış oldu. Chicago borsasında da durum buğdayı fiyatları artış trendinde. Bu ülkelerde rekoltede sorun olmamakla beraber, ürün kalitesinde yaşanan sorun ve yurt dışı piyasalarındaki arz daralmasından dolayı bu kaçınılmaz olarak Türkiye'yi de etkileyecektir. Durum buğdayı fiyatlarındaki artışa paralel olarak önümüzdeki günlerde Türkiye'deki makarna ve bulgur fiyatlarında artış beklenmektedir" dedi.

Tarıma dayalı sektörlerin hava şartlarına bağlı olarak gelişme gösterdiğine dikkat çeken Hazar, rekoltenin ve kalitenin iyi olduğu yıllarda ham ve işlenmiş ürün fiyatları sabit kalırken ihracatın da arttığını belirtti. "Türkiye'nin en genç makarna markası olmamıza rağmen kısa sürede ihracatta ilk sıralara yükseldik" diyen Hazar, şöyle devam etti: "Dünyanın en büyük makarna üretim hatlarından birini kurduk. Türkiye'nin makarna ihracatının yarısını karşılayabilecek kapasiteye ulaştık. 60'tan fazla ülkeye makarna ihraç etmekteyiz. Bu yıl zamanından sonra ve yoğun bir şekilde yağan yağmurlar, buğday kalitesini düşürmüş, kaliteli buğdayın fiyatının artmasına neden olmuştur. Bu artış makarna ve bulgur sektörünü etkilemiştir."

Makarnanın ham maddesi olan durum buğdayındaki artışı fiyatlara yansıtmak zorunda kalabileceklerini kaydeden Hazar, "Bu durum Türk makarna sektörünün uluslararası piyasada rekabet edebilirliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Sektörün uzun süredir artış gösteren ihracat rakamları bu yıl duraklama gösterebilir. Önümüzdeki günlerde bu fiyat artışları Türk tüketicisine de yansıyacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2010 Cumartesi 14:23:01
Güncelleme :14 Ağustos 2010 Cumartesi 18:27:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?