22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Maket tapuya, maket çekle ödeme

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait Levent’teki arsayı, 800 milyon dolarlık çekin teslimiyle Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş’ye dün resmen devretti.

Devir için düzenlenen törene katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, arazinin devrinin hem devlet hem de araziyi alan şirket açısından bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, bunun Türkiye’de güven, istikrar ortamının ne kadar kalıcı olduğunu gösterdiğini söyledi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ise, "Biz Türk iş adamıyız, Türk holdingi olarak ülkemize güveniyoruz, her zaman da güvenmeye devam edeceğiz. Bizim hiç şüphemiz yok, çekimizi takdim ettik, paramızı ödedik, yolumuza devam edeceğiz. Ülkemize yatırım yapmaya devam edeceğiz" dedi.

ÜLKEMİZ HUKUK DEVLETİDİR: 

Ahmet Zorlu, Türkiye’nin istikrara ihtiyacı olduğunu kaydederek, yatırımcıların istikrarı gördüğü vakit Türkiye’ye geldiğini ve gelmeye devam edeceğini söyledi. Zorlu, "El Maktum aldığı arsanın parasını yargı çekincesiyle ödemedi, sizin aldığınız araziyle ilgili de yargı süreci var. Siz niye imtina etmediniz, olası bir olumsuz yargı kararını dikkate almadınız mı?" şeklindeki soruya karşılık "Bilhassa kendim için söyleyeyim, hiçbir zaman olumsuz düşünmem. Ben ülkeme güveniyorum, ülkemiz hukuk devletidir, burada arazi aldık. Ülkenin yararını bir olay. Eğer ülkede her şeye şüphe ile bakarsak iş yapmamız mümkün değil" diye konuştu.

EKONOMİDEKİ İSTİKRAR DEĞER KATTI: 

Söz konusu arazinin 2-3 yıl önce çok daha az bedelle satışa çıkarıldığını ancak satılamadığını hatırlatan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ise, Türkiye’nin makro ekonomik iyileşme, istihdam, yatırım, ihracattaki artış ve özelleştirmelerle ürünlerinin değerinin arttığını ifade etti. Türk müteşebbisinin kazandığı parayı ülkesine yatırmasının da ayrıca memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

BU PARAYLA DUBLE YOL YAPILACAK: 

Bakan Özak, araziden gelen paranın da duble yollarda, yapım, bakım ve kamulaştırmada kullanılacağını bildirdi. Yap-işlet-devret modeli ile ihale edilecek Gebze-İzmit geçişi, 3’üncü Boğaz Köprüsüne de onlarca talep olduğunu hatırlatan Özak, bunun Türkiye’nin nasıl bir cazibe merkezi haline geldiğinin açık bir göstergesi olduğunu söyledi. ÖİB tarafından 7 Mart tarihinde gerçekleştirilen ihalede toplam 96 bin 505 metre kare yüz ölçümüne sahip arazisinin net alanının yeşil alan ve ring yolu ayrımından sonra yaklaşık 84 bin 500 metre kareye ineceği hesaplanıyor. Arazinin üzerine yüzde 35 rezidans, yüzde 10’u ofis, büro gibi yönetim, yüzde 15’i ticaret, yüzde 30’u turizm, yüzde 10’u da sosyal ve kültürel tesis olarak değerlendirilebilecek.

Öyle bir eser olacak ki herkes burayı konuşacak

ZORLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, 2010 yılında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti ilan edildiğini, kendilerinin de bu projeyi 2010 yılına kadar yetiştirmek için şimdiden kolları sıvadıklarını söyledi. Zorlu, "Bana her zaman ’siz bu kadar parayı neden verdiniz’ diye soruyorlar. Biz bu parayı ülkemize güvendiğimiz için ülkemizin gelişmesi için verdik" diye konuştu. Sanayide olduğu gibi gayrimenkulde de yatırımlar yapmayı istediklerini, Denizbank’ı sattıktan sonra paranın bir kısmını gayrimenkule yatırmaya karar verdiklerini anlatan Zorlu, "Buraya öyle bir eser yapacağız ki herkes burayı konuşacak" diye konuştu.

Maket tapunun parası, maket çekle ödendi

LEVENT’teki Karayoları arazisinin devir sözleşmesini Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu imzaladı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu üzerinde 800 milyon dolar yazılı dev sembolik çeki ÖİB Başkanı Kilci ve Bayındırlık Bakanı Özak’a verirken, sembolik ancak çekten daha küçük boyutta Karayolları arazisinin tapusunu da aldı.

Belediye, metronun altından kalkamayacak

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok pahalı olması nedeniyle metro yapımının altından kalkamayacağını söyledi. Avrupa Yatırım Bankası’ndan, İstanbul’un kentsel dönüşümü için kredi araştırdıklarını anlatan Özak, metro için Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşmelerin sürdüğünü, çalışmalarının seçim sonrasında hızlanacağını söyledi. Özak, vergi gelirlerinden belediyelere ayrılan paylarda, nisan, mayıs, haziran için kesinti yapılmamasının bir seçim yatırımı olmadığını söyledi.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2007 Perşembe 09:35:01
Güncelleme :31 Mayıs 2007 Perşembe 09:42:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?