19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Makinecilerden tanıtım atağı

Yılda 30 milyar dolarlık üretim yapan makine sektörü, yeterince tanınmamaktan şikayetçi. 500 bine yakın istihdam sağlayan 23 bin üretici, ithalat kıskacından kurtulamıyor.

İthal edilen 23 milyar dolarlık makinenin 15 milyarlık kısmı Türkiye'de de üretilebilmesine rağmen sektörün eriştiği imkanlardan habersiz olan sanayiciler, makinecileri harekete geçirdi.

Türk makinesini iç ve dış pazarlarda tanıtmak, sektörün pazar ve ihracat potansiyelini yükseltmek için Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği bünyesinde Makine Tanıtım Grubu kuruldu.

Grubun Eşbaşkanı Adnan Dalgakıran, makine sanayiinin, dünya ile rekabet edebilmesine rağmen, Türk imalat sanayisinin, sektörün kalitesini ve Ar-Ge'deki başarılarını yeterince bilmediğini söyledi.

İthal edilen makinelerin yüzde 70'inin, Türkiye'de de üretilebildiğine işaret eden Dalgakıran, "İthal edilen 23 milyar dolarlık makinenin 10 milyarını içeriye çevirebilirsek, 30 milyar olan üretim rakamı 40 milyar dolara çıkacak." dedi.

Tanıtım grubunun 10 milyon liralık bir fona sahip olduğunu, ileride rakamın büyüyeceğini ifade eden Dalgakıran, tanıtım kampanyasının iki aşamalı olarak planlandığını kaydetti. İlk aşamada akademik camia ile işbirliğine gidilecek.

Makine Kalkınma Fonu'nun kurulmasında öncü rol oynanacak. Makine güven endeksi oluşturulacak. Sektör üyelerine teşvikler konusunda eğitim ve danışmanlık verilecek. Ar-Ge üssü kurulacak. Pazarlama Grubu oluşturulacak. İkinci aşama ise yurtdışına yönelik olacak.
 

Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 15:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?