15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Maliye, indirim denetiminde

Seçim öncesinde gıda ürünlerinde ve turizmde 10 puanlık KDV indirimine giden Maliye Bakanlığı, indirim yaptığı sektörleri mercek altına alacak. 

Maliye hem gıdadaki indirimin nihai tüketiciye yansıtılıp yansıtılmadığını inceleyecek hem de sektördeki kayıtdışılığı gözlemleyecek.
Turizmde de denetimleri sıklaştırmayı planlayan Maliye, "Biz sözümüzü tutup vergi indirimini yaptık, siz de kayıtdışılığı azaltın" mesajı verecek. 

Gıda söktüründe mevcut tabloyu incelemeye alan Gelir İdaresi Başkanlığı, başta büyük alışveriş merkezleri olmak üzere indirim yapılan ürünlerdeki fiyatların seyrini izleyecek.

'Tekstil gibi olmasın' 

Gıda sektöründeki firmaların finansal durumu ise Maliye'nin veri deposundan takip edilecek. Denetim elamanları, işyerlerini sokak sokak dolaşarak yerinde denetime başlayacak. 

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir yetkili, indirimdeki amaçlarının sektörün önünü açmanın yanı sıra fiyatları aşağı çekerek enflasyonla mücadeleye de destek vermek olduğunu anlattı. 

Geçmişte tekstilde de KDV indirimi yapıldığını anımsatan yetkili şöyle konuştu: 

"Gıda sektörü fiyatları beklenenin üzerinde tutarsa biz de gerekli işlemleri başlatacağız. Daha önce tekstil sektöründe KDV'yi indirdik. Ancak sektör tüketiciye indirimi istediğimiz oranda yansıtmadı. Tekstile yönelik denetimlere ağırlık vermeye başladık. Gıda sektöründe ise kayıtlarımızda bulunan bilgiler ışığında gözetleme dönemine başladık. Gözetlemede eğer bir hata görürsek yoğun denetime başlayacağız." 

Gelir İdaresi, turizm sektörüne ilişkin hazırlanan denetim planına göre, öncelikli olarak Antalya, Kuşadası, İzmir, Bodrum gibi gözde tatil mekânlarında inceleme başlatacak. 

Yapılacak denetimlerde ünlü sanatçıların sahneye çıktığı eğlence yerleri ve oteller özellikle denetlenecek. Böylece turizmde 2008'de yürürlüğe girecek olan KDV indirimi öncesinde kayıtdışıyla mücadele hızlandırılacak.
Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 08:28:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?