30
Nisan
2025
Çarşamba
EKONOMİ

Maliye belediyeleri mercek altına aldı

Maliye Bakanlığı, il, ilçe ve belde belediyeleri ile belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren işletmeler ve il özel idarelerinin borç ve alacaklar dahil mali durumunu, önümüzdeki yıl Nisan ayından itibaren halkın bilgisine sunacak.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman'dan alınan bilgiye göre, kamu hizmetlerinin daha şeffaf hale getirilmesi çalışmaları çerçevesinde, belediyeler ve il özel idarelerinin mali verileri de kamuoyu ile paylaşılacak. Bu amaçla, valiliklere gönderilen bir yazı ile belediyelerin bütçe verilerinin Maliye Bakanlığına iletilmesi istendi. Yazıda belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren işletmelere ilişkin verilerin de mali tablolar içinde bulunacağı belirtildi.

Şu ana kadar 3 bin belediye, mali durumlarını içeren tabloları Maliye Bakanlığına ulaştırdı.

Belediyelerin gelir ve harcamaları, borç ve alacakları, menkul ve gayrimenkulleri ile kasa ve banka hareketlerinin yer aldığı bu tablolar, 3 bin 200 belediye ile 81 il özel idaresini kapsayacak şekilde güncellenecek ve 2007 yılı Mart ayı sonuna kadar internet ortamında ya da Saymanlıklar aracılığı ile tekrar Maliye Bakanlığına gönderilecek.

Merkezde oluşturulan ekipler, gelen bilgilerin muhasebe tekniği açısından sağlıklı olup olmadığını inceleyerek, bu bilgileri tasnif edecek.

Maliye Bakanlığı, söz konusu bilgileri Nisan ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklayacak.

Belediyeler ve il özel idareleri, Mart ayından sonra da her 3 ayda bir mali durumlarına ilişkin bilgileri Maliye Bakanlığına iletmeye devam edecek. Bakanlık da, bu verileri, takip eden ay kamuoyunun bilgisine sunacak.

Böylece vatandaşlar, belediyelerin varını, yoğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini izleyebilecek.

Muhasebat Genel Müdürü Duman 2007 sonlarına doğru, en geç de 2008 yılı başında belediyelerin mali bilançolarını internet ortamında göndermeye başlayacağını, buna ilişkin altyapının da kısa sürede oluşturulacağını ifade etti. Duman, "Mali tablolarda, bilançolarda belediyelerin her şeyi görülecek. Bu şekilde belediyeler de her yönüyle şeffaflaşacak" dedi.


AA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2006 Pazar 13:04:44
Güncelleme :17 Aralık 2006 Pazar 13:06:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.97.56.xxx Tarih : 17.12.2006 14:04:49
"Maliye belediyeleri mercek altına aldı" Yüce milletim; bu başlık ne kadar aşina ve kulağa ne kadar normal geliyor değil mi? AMA, İŞİN TERCÜMESİ ŞU: MERKEZ, YERELİ DENETİME ALACAK. BU DA ÇOK NORMAL DEĞİL Mİ ? AMA LÜTFEN DİNLEYİN; DÜNYADA ÜÇ TÜR YEREL YÖNETİM ŞEKLİ BULUNMAKTADIR. 1. FRANSIZ MODELİ. 2. ANGLO-SAKSON MODELİ. 3.ORAT VE KUZEY AVRUPA MODELİ. BAZI BİLİM ADAMLARI ABD ve RUSYA YEREL YÖNETİMLERİNİ DE 4. ve 5. MODEL OLARAK KABUL ETMEKTEDİRLER.BU YÖNETİM BİÇİMLERİNİN DETAYLARINA GİRMEDEN ŞUNU BELİRTMEKTE YARAR VAR. TÜRKİYE; YEREL YÖNETİM MODELİ OLARAK KENDİSİNE FRANSA'YI ÖRNEK ALMIŞTIR. FRANSIZ MODELİNDE ÖZEĞİN (MERKEZİN) YEREL YÖNETİM ÜZEREİNDE DENETİMİ VARDIR ve BU ANAYASA İLE TANIMLANMIŞTIR. 1980 li yıllarda Fransa bu model üzerinde pek çok değişiklik yapmasına rağmen biz hala 1930 lu yıllardaki uygulama üzerinden gidiyoruz. Peki bunlar bizi neden ilgilendiriyor. HALKA HİZMETİN EN YAKIN BİRİMDEN GÖTÜRÜLMESİ İŞİ DEMOKRASİNİN TEMEL ŞARTIDIR.BU DA YEREL YÖNETİMLERİN ÖZERK OLMASI İLE OLUR. Bu konuda Orta ve Kuzey Avrupa'daki yerel yönetim modellerini incelemekte fayda vardır. BELEDİYE başkanlarına sorun; diledikleri icraatları yapabiliyorlar mı ? Düşünün; maliye üç ay, pek çok personelini uzunca bir süre, habere konu olan, bu denetim işlerinde istihdam edecek. Belediye bürokrasisindeki merkeze bağlı olmaktan kaynaklanan yapısal hantallık yüzünden on kişi bir yumurtayı taşırken, dört kişi de merkez adına; onların bu yumurtayı taşıma şeklini inceleyip rapor tutacak. HALKIN HİZMETE İHTİYACI VAR. BU HİZMETİ ALBİLECEĞİ EN YAKIN BİRİM BELEDİYELER. AMA BU HAKKIYLA MÜMKÜN OLAMIYOR. DEVLET; BÜROKRASİYE GÖMÜLDÜĞÜ İÇİN HANTAL İŞLERKEN, YEREL YÖNETİMLERİN, KENDİSİNDEN DAHA HIZLI OLMASINI DÜŞÜNEMEZ. O ZAMAN; MAAZALLAH HALKIN AKLI KARIŞIR. YANİ MADEM BEN VATANDAŞ OLARAK HİZMETİ EN İYİ VE EN HIZLI YERELDEN ALIYORUM, BU KADAR DEVLET BÜROKRASİSİNE VE ŞİŞİRİLMİŞ KADROLARA NE GEREK VAR ? İşte bu soru var olan sütatüko açısından tehlike arz eder ve asla sorulmamalıdır. Gökten üç elma düşer. Birincisini; geçtiğimiz seksen yılada tüketmişiz. Ne aydınımız, ne siyasilerimiz başlarını kaldırıpta sormamışlar. İki elmayıda önümüzdeki yüztmış yılada tüketiriz. Başımızı ufuk çizgisinin üstüne kaldırmadan kuzular gibi yaşayarak. K. Mükremin BARUT 17 Aralık 2006