16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Maliye'den TOKİ'ye arsa ambargosu

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Toplu Konut İdaresi'ni (TOKİ), "arsa üretimi veya toplu konut yapımı amacıyla devredilen Hazine arazilerinin üçüncü şahıslara satılmaması" konusunda uyardı.

Unakıtan, geçen yıl Aralık ayında TOKİ'ye gönderdiği yazıda, bu arsaların üçüncü şahıslara satışı konusunda yapılan ihalelerin iptal edilmesini isterken, aksi takdirde devredilen veye satılan hazine arazilerinin TOKİ'den geri alınacağını bildirdi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TOKİ'ye bir yazı göndererek, arsa üretimi veya toplu konut yapımı amacıyla İdareye devredilen veya satılan hazine taşınmazlarının, kesinlikle devir amaçları dışında kullanılamayacağını hatırlattı. Bu şekilde devredilen hazine taşınmazlarının, TOKİ tarafından, arsa üretimi söz konusu olmaksızın ve toplu konut projesi gerçekleştirilmeksizin üçüncü kişilere satışının belirlendiği hatırlatılan yazıda, bu tür arsaların, "bizatihi TOKİ tarafından arsa üretim çalışmaları tamamlanmadan veya konut projesi gerçekleştirilmeden, her ne nedenle olursa olsun üçüncü kişilere satışının yapılmaması" istendi.

Yazıda ayrıca, üçüncü kişilere satışı için hazırlıklara başlanmış, ihale aşamasına gelinmiş veya ihalesi yapılmış bu tür taşınmazlara ilişkin işlemlerin iptal edilerek, bu taşınmazların amacına uygun kullanılması gerektiği belirtildi.

Unakıtan, yazısında, bu tür işlemlerin iptal edilmemesi halinde, "kanundaki amaçlarına aykırı kullanım" gerekçesiyle, TOKİ'ye satılan veya bedelsiz devredilen taşınmazların geri alınabileceği uyarısında bulundu.

Edinilen bilgiye göre, TOKİ de Maliye Bakanlığı'na cevaben gönderdiği yazıda, hazineden devir alınan arazilerin, üçüncü şahıslara satışı sırasında "amacına uygun kullanım" konusunda şerh konduğunu bildirdi.

Toplu Konut Kanunu uyarınca idarenin, "proje geliştirmek, konut altyapı ve sosyal donatı uygulamaları yapmak veya yaptırmak", "idareye kaynak sağlanmasını teminen kar amaçlı projeler uygulamak veya yaptırmak" görevlerinin bulunduğu hatırlatılan yazıda, kanunen verilmiş görevler dışında, birçok kurumla, arsa karşılığı konut veya sosyal hizmet binası yapımı konusunda protokoller imzalandığı kaydedildi.

SHÇEK, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile bu tür protokoller yapıldığı belirtilen yazıda, özellikle emniyet güçlerinin Doğu ve Güneydoğu'daki konut ihtiyacının bu yöntemle karşılandığına işaret edildi.

Arsaların devri veya satışı sırasında "amacına uygun kullanım" konusunda şerh konulduğu vurgulanan yazıda, ayrıca ilgili kanunlarda, "söz konusu araziler üzerinde bizzat TOKİ tarafından uygulama yapılacağına dair emredici bir düzenleme bulunmadığına" vurgu yapıldı.

Yazıda, 59. Hükümet Programında ve Acil Eylem Planında belirtilen hedeflere ulaşılması açısından, konunun yeniden değerlendirilmesi istendi.
A.A.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 11:54:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?