15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Maliye'nin başı dertte!

Vergi gelirlerindeki düşüş ve seçim öncesi artan harcamalar nedeniyle bu yıl bütçe hedeflerini tutturmakta zorlanan Maliye’nin başı şimdi de bankalarla derde girdi.

2002-2004 döneminde uygulanan enflasyon muhasebesi çerçevesinde bankaların oluşmamış kârlarından vergi tahsilatı yapan Maliye açılan davaları birer birer kaybederken, geri ödemelere de başlamak zorunda kaldı.

Davaları kazanan bankalardan ilk olarak Vakıfbank’a peşin vergi iadesinin yapıldığı kaydedildi. Konuyla ilgili haber Vakıfbank’tan İMKB’ye gönderilen açıklamayla duyurulurken, 2004 yılında fazladan ödenen vergi nedeniyle açılan davanın banka lehine sonuçlanmasının ardından bankaya 125.19 milyon YTL’lik ödeme yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, Vakıfbank tarafından Ankara Vergi mahkemesine açılan davanın bankanın lehine sonuçlandığı ve kurumlar vergisi ile enflasyon muhasebesi düzenlemelerinden kaynaklanan 125.19 milyon YTL’lik farkın bankaya iade edildiği belirtildi. Tutarın 5 Eylül’de bankanın hesaplarına geçtiği belirtildi.

Haksız vergi tahsilatı nedeniyle bugüne kadar borsadaki 5 banka Maliye’den iade talebinde bulunmuştu. İade davaları bankalar lehine sonuçlanırken, Maliye’nin iade edeceği toplam tutar 1 milyar 114 milyon YTL’yi buluyor. Söz konusu rakam Maliye’nin bu yıl toplamayı hedeflediği kurumlar vergisi tutarının yüzde 9.3’üne denk geliyor. Uzmanlar bu ödemelerin ardından bütçe hedeflerinin iyice zora gireceğini kaydediyor.

Maliye ‘saklanıyor’ denilen bütçeyi haftaya açıklıyor

Maliye Bankanlığı ’mali tatil’gerekçesiyle zamanında açıklamadığı Temmuz ayı bütçe sonuçlarını önümüzdeki hafta ilan edeceğini duyurdu. Zamanında açıklanmaması nedeniyle TEPAV tarafından “Yüksek açık var o yüzden açıklamıyorlar” eleştirilerine hedef olan bütçe verileriyle igili konuşan bir Maliye yetkilisi, “Merkezi Yönetim Bütçesi’nde Temmuz ayı sonuçlarında gelirlerin bir sonraki aya kayması nedeniyle, Temmuz ve Ağustos rakamları gelecek hafta birlikte açıklanacak” dedi.

VATAN
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2007 Cuma 09:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?