18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

MAN: AB için kalbimiz sizinle

MAN Ticari Araçlar Grubu Başkanı Hakan Samuelsson, Ankara’daki tesislerin MAN’ın otobüs grubunun en büyük fabrikası haline geldiğini belirterek, "Biz bütün kalbimizle Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz" dedi. MAN Türkiye A.Ş "Evolution 2004 Projesi"nin tamamlanması ve yeni üretim sürecinin başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Hakan Samuelsson, "Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olması bizim de menfatimize olacak. Buraya yaptığımz yatırımlar daha da garanti altına alınacak. Bizim burada daha da ilerlememizi sağlayacak" diye konuştu.

Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği’nin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı yapacağına inandığını söyleyen Hakan Samuelsson, "Ümit ederim kısa süre sonra AB’nin parçası olursunuz" dedi.

OTOBÜSÜN EN BÜYÜK TESİSİ

Geçtiğimiz 10 yılda Ankara’daki fabrikaya toplam 70 milyon Euro yatırım yaptıklarını belirten Hakan Samuelsson, şöyle konuştu:

"Sadece Evolution 2004 Projesi için 13 milyon Euro harcadık. MAN Türkiye Ankara tesisleri şimdi MAN Grubu’na tümüyle entegre oldu. Ankara’da bugün ulaştığımız kapasite, MAN’ın otobüs grubunun en büyük fabrikası haline geldi. Artık MAN otobüs üretiminde çalışanların üçte biri Türkiye’de yer alıyor. Ayrıca Almanya’da ve Avrupa’nın çeşitli noktalarındaki yağ sanayicilerimizi de Türkiye’ye yönlendirdik. Bunların gelmesi de Türkiye için istihdam kapısı oldu. Ankara tesislerimizde kalite yükseldi, şimdi üretimin yüzde 85’i ihrac ediliyor. Yani MAN Türkiye, bizim üretim zincirimizin içinde çok önemli bir yere sahip. Ayrıca Almanya’daki fabrikamızda da 1500 Türk çalışıyor."

"Biz bütün kalbimizle Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz" diyen Hakan Samuelsson, şöyle devam etti:

"Türkiye’nin AB üyesi olması bizim de menfatimize olacak, buraya yaptığımız yatırımlar daha da garanti altına alınacak. Bizim burada daha da ilerlememizi sağlayacak. Ben Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa Birliği’nin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı yapacağına inanıyorum. Ümit ederim kısa süre sonra AB’nin parçası olursunuz." ANKARA

Otobüsün maketi yerine gerçeğini istedi ve aldı

MAN Türkiye ‘Evolution 2004 Projesi"nin tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada MAN’ın ürettiği belediye otobüsü ve Fortuna Mega otobüslerini kullandı. MAN’ın bu yıl ilk kez verdiği Rudolf Diesel Ödülü töreni sırasında MAN Ticari Araçlar Grubu Başkanı Hakan Samuelsson, Başbakan Erdoğan’a Fortuna Mega otobüs maketi hediye etti. Erdoğan, maketi aldıktan sonra, ‘Ben de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı’na bunun hakikisinin verileceğini düşünmüştüm’ diyerek espri yaptı. Ancak yapılan çeviride espriyi anlamayan ve Başbakan’ın MAN’ın ödülünü istediğini sanan Samuelsson da bunun üzerine, ‘Bu ödül önümüzdeki yıl tekrar verilecek. Gelecek yıl verebiliriz’ diye karşılık verdi.

Ancak fabrika turu sırasında daha sonra Samuelsson’a Başbakan’ın Başbakanlık için bir otobüs istediği anlatıldı. Bunun üzerine MAN yöneticileri Erdoğan’a Fortuna Mega otobüs hediye edileceğini duyurdu. Erdoğan, "Siz şimdi bunu bize vermeyin, biz bunun üzerine T.C bayrağını işlemek istiyoruz, ona uygun renkleri olan bir otobüs verirseniz iyi olur. Başbakanlık yazısı yazacağız, bunu danışmanlarımla konuşun" dedi. Bu sırada, kalabalıktan "Sayın Başbakan bir tane yeter mi" diye yükselen bir ses üzerine Erdoğan, "Elbette bir tane yetmez ama biz yedeğini kendi paramızla alırız" yanıtını verdi.

Erdoğan’a hediye edilen otobüsün fiyatı 240 bin Euro.

Erdoğan: MAN’ın yatırımları Türkiye’yi cazip hale getiriyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, MAN’ın yeni üretim tesisinin hem teknolojideki atılım hem de üretim kapasitesi ve çeşitliliğin artması bakımından Türkiye’deki cazibeyi bu alanda daha da geliştireceğini söyledi.

Türkiye’de son yıllarda otomotiv sektöründeki sıçrama ele alındığı zaman bu sektörün yüzde 90’lara varan bir ihracatı gerçekleştirdiğinin görüleceğini ifade eden Erdoğan, otomotiv sektörü ile birlikte yan sanayiinin de geliştiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’de yan sanayinin gelişmesinin yeni istihdam alanları yarattığına dikkati çekerek, MAN şirketinde 2500 işçinin çalışmasının, özellikle işsizliğin yaşandığı şu dönemde ayrı bir güç ayrı bir umut verdiğini kaydetti. Erdoğan, MAN şirketinin bu proje ile Türkiye’de farklı bir adım attığını dile getirdi. Şirketin yıllık otobüs üretim kapasitesini 1200’den 2000’e çıkarmasının bu şirketin nerelere doğru gittiğinin açık bir ifadesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu proje ile hem teknolojideki atılım hem de üretim kapasitesi ve çeşitliliğin artması Türkiye’deki cazibeyi bu alanda daha da geliştirecek ve artıracaktır’ dedi.

Başbakan Erdoğan, bir otobüsün üretim zamanının 49 günden 29 güne indirilmesinin de ciddi bir gelişme olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu gelişimleri kendi içinde yakalamasıyla geleceğe yönelik atılacak adımlarda farklı bir heyecanı da yakaladığını ifade eden Erdoğan, ’Müteşebbisin heyecanının artması yanında teşebbüs gücüne de farklılık kazandırıyor. Türkiye’de aslında kaybolan, yitirilen şey heyecandır. Şimdi bu heyecanı, bu umudu yeniden yakalıyoruz’ diye konuştu.
ajanslar
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2004 Cuma 13:48:31
Güncelleme :16 Ekim 2004 Cumartesi 19:35:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?