15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Markada yokuz, taklitte çokuz

Türkiye, en değerli 250 marka listesinde yer alamazken, fikir mülkiyet hakkının korunması konusunda en kötü performansı gösteren ilk 10 ülke arasına girdi.

Dünyanın en değerli markaları sıralamasında Türkiye tek bir marka ile bile yer alamazken, taklit ve korsanla mücadelede en kötü performans gösteren 9’uncu ülke oldu. Brand Finance’ın 10 yıldan bu yana hazırladığı dünyanın en değerli 250 marka sıralamasında 117 Amerikan, 27 İngiliz, 24 Fransız ve 16 Alman marka bulunuyor. Bu ülkelerin, fikir mülkiyet hakkının korunması konusunda en olumlu ortamın bulunduğu ülkeler olması da dikkat çekiyor. Taklit ve korsanla mücadelede en kötü performans gösteren üç ülke ise sırasıyla Çin, Rusya ve Hindistan.

Finans, otomotivi geçti
Dünyanın en değerli markaları raporu ile ilgili bilgi veren Brandassist Genel Müdürü Muhterem İlgüner, Güney Kore, İspanya ve Brezilya gibi ülkelerin listede bir veya iki marka ile yer alabildiğine dikkat çekerek, Türkiye’nin bu listeye girmesi için “İşin popülist, magazin tarafını bırakıp dünyanın saygı duyup uyguladığı öğretileri uygulaması” gerektiğini vurguladı. Dünyanın en büyük küresel markaları toplam 2 trilyon doların üzerinde değere sahip. Raporun önemli bulgularından biri de marka değerlerinde geleneksel tüketici ürünleri markalarının sanıldığı kadar hakim olmadığı. Finansal hizmetler sektörü 36 şirket ve 364 milyar dolar marka değeri ile büyük ara farkla ilk sırada yer alıyor. Bunu, 19 şirketle otomotiv ve 18 şirketle perakende sektörü izliyor.


Vatan
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 07:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?