28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Marketi tersten dolaş, az para harca

ABD'li bir şirketin yaptığı araştırmaya göre marketi saat yönünün tersine dolaşan gereksiz harcama yapmıyor.

Marketlere alışveriş için girip akılda olmayan birçok ürünü torbalarına dolduran tüketicilere öneri: Marketi saat yönünün tersine dolaşın. ABD'li Consumer Reports Magazine adlı kurumun yaptığı araştırma süpermarketlerde oynanan 'oyunları' gün yüzüne çıkardı. Araştırma nasıl ucuz, akıllıca ve hızlı alışveriş yapılabileceğini ortaya koyuyor. Rapora göre süpermarketlerin amacı müşteriyi markette tutabildiği kadar tutabilmek. Bunun nedeni ise müşterinin ne kadar zaman geçirirse o kadar çok alışveriş yapıyor olması. İşte altın öneriler:
1. Saatin tersi yönünde alışveriş yapın: Araştırmalar müşteriler saat yönünde alışveriş yaptığını gösteriyor. Bunu bilen market yöneticileri buna göre ürünleri diziyor. O nedenle alışverişleri saat yönünün tersine yani marketin sonundan başına doğru alışveriş yapın.
2. Liste ile gidin: Örneğin süt ve et süpermarketlerde hep en arkalarda yer alır. Müşterinin ihtiyacı olan bu ürünleri bulmaya giderken listede olmayan (genellikle çikolata, bisküvi gibi) başka ürünleri de almaya başlıyor.
3. Promosyon tabelalarına dikkat edin: Eğer 10 dolara 10 kalıp sabun işaretini görüyorsanız muhtemelen 2 dolara 2 kalıp sabun da alabilirsiniz. Bu sayede ucuz diye ihtiyacınız olmayan sayıda ürün almış olursunuz. Başka bir taktikde pahalı olan ürünleri en dikkat çekici yere koymak.
4.Marketin kendi markalarını tercih edin: Marketin adı altında satılan ürünler son zamanlarda hem ucuz hem de çok kaliteli ürünler sunmaya başladı. Bunlar tercih edilebilir.
5.Birim fiyatlarını karşılaştırın: Her zaman büyük miktardaki ürünler küçüklere göre daha ucuz olacak diye bir kaide yok. Bu durumda bakılması gereken ürünün normal fiyatı değil, birim fiyatı olmalı. Gramaj, birim farkı nedeniyle fiyatlar değişken olabiliyor.
6. Bütün ürünleri bir marketten almaya çalışmayın: Bazı marketlerde bazı ürünler daha iyi fiyatlar sunar. Bütün alışverişinizi bir markette yapmaya çalışmayın. Fiyatları karşılaştırıp ona göre alışverişinizi düzenleyin.
Sabah
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2006 Pazar 02:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?