18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Marketlerin yumurta oyunu

YUM-BİR Genel Sekreteri Sungur: 'Yumurta fiyatlarının haftalık değişmesi sonucu ucuzlaması drumunda bile marketler bunu yansıtmıyor"

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, yumurta fiyatlarının haftalık değişmesi sonucu ucuzlaması durumunda bile marketlerin bunu yansıtmadığını veya geç yansıttığını belirterek, ''Yumurta fiyatlarının zamlandığı zamanlarda kazanan üreticiler değil satıcılar oluyor'' dedi.

Sungur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından bu yana sağlanan istikrar sayesinde sektörde büyüme görüldüğünü belirterek, YUM-BİR'in dönüşüm ve yeniliklerin yaygınlaşması için siyasi otorite, kamu kuruluşları ve üreticiler arasında köprü görevi gördüğünü söyledi.

Sektörde son yıllarda önemli bir büyüme yaşandığına dikkati çeken Sungur, geçen yılın 10 ayıyla bu yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında yumurta üretiminde yüzde 13 büyüme görüldüğünü, gelecek yıllarda sektörde yüzde 8-10'luk büyüme beklendiğini kaydetti.

Türkiye'nin yumurta üretiminde 10. sırada yer aldığını belirten Sungur, tüketimde ise geçmişte yumurtanın kolesterolü arttırdığına yönelik söylemler nedeniyle çok daha aşağılarda olduğunu ifade etti. Sungur, ''Ancak yapılan bilimsel araştırmalar yumurtadaki kolesterolün kandaki kolesterolü yükseltmediğini gösterdi. Tam tersine içerdiği diğer besin ögeleriyle iyi kolesterolü etkilediği yayınları yapıldı ve korkular atlatıldı'' diye konuştu.

 Türkiye'nin yumurta ihracatının 2006 yılında 16 milyon dolarken, 2011'de 286 milyon dolara ulaştığını anlatan Sungur, 2012'nin ilk 10 aylık döneminde 280 milyon dolarlık ihracatın olduğunu, yıl sonunda ise yaklaşık 340 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi beklediklerini kaydetti. Sungur, Irak başta olmak üzere en çok İsrail, Azerbaycan, Türkmenistan ve Körfez ülkelerine yumurta ihracatı yapıldığını anlattı.

''DENETLEME MEKANİZMASI YOK''

Sungur, yumurta fiyatlarının haftalık değiştiğine, inişli-çıkışlı bir seyir izlediğine dikkati çekerek, yıl sonu itibarıyla sektörün zarar etmediği söyledi. Sungur, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnişli çıkışlı seyirde, maliyetlerin altındaki satışlar uzun sürdüğünde küçük işletmeler zarar görüyor. Yumurta fiyatlarının haftalık değil dönemsel değerlendirilmesi, sektörün doğru algılanmasını engelleyen bir durum. Yumurta tüketici fiyatlarıyla üretici fiyatları arasında fark var. Yumurta fiyatlarının haftalık değişmesi sonucu ucuzlaması durumunda bile marketler bunu yansıtmıyor ya da geç yansıtıyor. Fiyatlar yükseldiğindeyse hemen yansıtıyor. Yumurta fiyatlarının zamlandığı zamanlarda kazanan üreticiler değil, satıcılar oluyor.''

Yumurtanın pazarlama ve raf ömrünün 28, pazarda kalma süresinin 21 gün olduğunu kaydeden Sungur, üretilir üretilmez satılması gereken yumurtanın stoklanma şansının bulunmadığını vurguladı.

Hüseyin Sungur, sözlerini şöyle tamamladı:
''Sektörde denetleme mekanizması yok. Üretici birliklerinin pazarlamada etkin olmasını istiyoruz. Tarımsal Üretici Birlikleri Yasası'nda piyasaya göre üretim yapıp üretimi planlama görevi var. Fakat yumurta alıp, satamıyoruz. Bunun bu yasada yapılacak düzenlemeyle sağlanmasını istiyoruz. 2-3 yıldır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bu konuyu görüşüyoruz. Bakanlık da bu yasaya ilişkin çalışma yapıyor. 

AA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2012 Pazar 13:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?