22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Mavi Hat, Botaş'ı vurdu

Botaş bürokratının 'yurtdışına çıkış yasağı'nın devam etmesi nedeniyle Nabucco projesinin Viyana'daki mühendislik ihalesine katılamadı.

Botaş'ın bazı ihaleleriyle ilgili yürütülen 'Mavi Hat' operasyonunda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan bürokratların 'yurtdışına çıkış yasağı'nın devam etmesi nedeniyle, Azeri ve İran gazını Orta ve Batı Avrupa'ya taşıyacak Nabucco projesinin Viyana'daki mühendislik ihalesine Botaş yetkilileri katılamadı.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya üzerinden Azeri ve İran doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak 3 bin 400 kilometrelik Nabucco Doğalgaz Boru Hattı projesinin mühendislik işleri için açılan uluslararası ihale 7 Kasım Çarşamba günü sonuçlandı.

İhale Viyana'da yapıldı
Boru hattını gerçekleştirecek Nabucco Company Pipeline Study Gmbh'in (Nabucco Boru Hattı İş Geliştirme Şirketi) merkezi, Avusturya'nın başkenti Viyana olduğu için, ihale de bu kentte gerçekleştirildi. Uluslararası ihale komisyonunun başkanlığını, konsorsiyumda Türkiye'yi temsil eden Botaş adına Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan yürütüyor.

Botaş'taki bazı ihalelerde yaşanan yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan Mavi Hat Operasyonu'nda üç gün gözaltında ifadesine başvurulduktan sonra serbest bırakılan Arıkan'ın hakkında yurtdışına çıkış yasağı var. Bu nedenle Arıkan'ın, ihale komisyonu başkanlığını yürüttüğü halde uluslararası ihaleye katılamadığı öğrenildi. İhalede Botaş'ın sadece alt düzeyde bir memurla temsil edildiği belirtildi.

Türk müteahhitler için kötü

Uzunluğu, Türkiye sınırlarından başlayarak 3 bin 400 kilometreyi bulan Nabucco projesinin toplam maliyeti 6 milyar avro olarak planlanıyor. Türkiye, boru hattı yapımında Türk müteahhitlerin olabildiğince yüksek pay alabilmesi amacıyla ihale komisyonlarında aktif rol almaya çalışıyor. Bu nedenle, mühendislik ihalesinde Botaş'ın alt düzeyde temsilinin Türk müteahhitlerin boru hattı yapımında etkin pay almasını olumsuz etkileme riski bulunduğu iddia ediliyor.

Opera gibi boru hattı

Avrupa'nın doğalgaz arzında kaynak çeşitliliği sağlaması açısından Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından da büyük önem verilen boru hattı, adını Nabucco operasından alıyor. Konsorsiyumda şu an Türkiye (Botaş), Avusturya (OMV Gas), Macaristan (MOL), Romanya (Transgaz) ve Bulgaristan (Bulgargaz) yer alıyor.

Projeye altıncı ortak olarak katılmak isteyen Fransa'nın devlet şirketi Gaz de France ile görüşmeler ise devam ediyor. AB ülkelerinin doğalgaz tüketimi 2006 yılında 486 milyar metreküp olurken, bunun 194 milyar metreküpü üye ülkelerde üretildi, kalanı ise ithal edildi.

AB ülkelerinin 2020 yılında toplam tüketiminin 800 milyar metreküpe, ithal edecekleri gaz miktarının da 560 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. Botaş ise mevcut altyapısını optimum kullanarak 2010 yılından itibaren Avrupa'ya yılda en az 20 milyar metreküp düzeyinde gaz ulaştırabileceğini hesaplıyor. 2020 yılından itibaren ise Türkiye üzerinden Avrupa'ya yılda yaklaşık 64-100 milyar metreküp doğalgaz taşınabilmesi planlanıyor.

Ahmet Kıvanç/radikal
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 10:37:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?