22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Mavi Hat'ın köstebeği

Mavi Hat soruşturmasının odağındaki isim İbrahim S.'ye operasyon öncesi emniyetten bir ismin 'kaç' tüyosu verdiği ortaya çıktı.


Botaş'taki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan Mavi Hat soruşturmasının odağındaki isim İbrahim S.'ye operasyon öncesi emniyetten bir ismin 'kaç' tüyosu verdiği ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele biriminde görevli bir komiser, operasyon gecesi İbrahim S.'ye "Sabah Botaş bürokratları ile işadamlarına operasyon yapacağız." bilgisini sızdırdı. İbrahim S.'nin yanındaki bir isme iletilen mesaj, polisin telefon dinlemesine takıldı. Komiser operasyondan önce derhal görevinden alındı, hakkında "görevini kötüye kullanmak ve bilgi sızdırmak"tan soruşturma açıldı. Mavi Hat operasyonunda ihaleye fesat karıştırmakla suçlanan İbrahim S. ile birlikte 15 bürokrat ile 17 işadamı tutuklanmıştı. Sedat Güneç'in haberi 11'de

İbrahim S.'nin, bir ara güvenlik görevlisi olarak çalıştığı BOTAŞ'ta edindiği çevreyi kullanarak bürokratlar ile işadamları arasında ihale karşılığı menfaat köprüsü kurduğu öne sürülüyor.Bu çerçevede araştırmalarını genişleten emniyet güçlerinin telefon dinlemesine, işadamıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlar bölümünde bir komiserin yaptığı bir görüşme de takıldı.

Emniyet yetkilisinin işadamına, "Sabah, BOTAŞ bürokratları ile işadamlarına operasyon yapacağız." bilgisini sızdırdığı kaydedildi. Derhal görevinden alınan komiser hakkında, 'görevini kötüye kullanmak ve bilgi sızdırmak' suçlamasıyla adlî ve idarî soruşturma açıldı. Ancak, komiserin bilgi sızdırması karşılığında İbrahim S.'den bir menfaat temin ettiğine ilişkin bulguya rastlanılmadı. Aynı soruşturma kapsamında 'firari' olarak aranan 9 ünlü işadamı hakkında da gıyabi tutuklama kararı çıktı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz'ün aynı zamanda yurtdışına çıkış tahdidi koydurduğu isimler şöyle:

Sezai Bacaksız, Erhan Peker, Kürşat Durak, Oral Baytok, Fethi Vehbi Özkoç, Mahmut Kaan Doğan, Nezir Nasıroğlu, Nihat Sürgüt ile Meriç Aydeniz. Öte yandan soruşturma kapsamında tutuklanan Enerji Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı ve BOTAŞ Yönetim Kurulu üyesi Bekir Aksoy'un herhangi bir menfaat temin etmediği ortaya çıktı.

Mavi Hat operasyonu kopsamında 15 bürokrat ile 17 işadamı tutuklanmıştı. Zanlılar, Adatepe Barajı Yapım İhalesi, Çorum Kompresör İhalesi, Nazilli-İzmir Boru Hattı İhalesi, Tuzgölü Danışmanlık Hizmetleri İhalesi, Tuzgölü Su Boru Hattı İhalesi ve Bozhöyük-Sesköy İletim Hatları Kapasite Artırım İhalesi'ne fesat karıştırmakla suçlanıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 10:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?