23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

MB’den dolara müdahale

Merkez Bankası, dolara alım yönünde müdahale etti. Sabah saatlerinde 1,3560 seviyesinde işlem gören dolar, müdahalenin ardından 1,36 YTL'nin üzerine çıktı.

Bankacılar müdahaleyi sürpriz olarak değerlendirdi. Merkez Bankası'nın alım yönündeki müdahalesinin ardından serbest piyasada dolar 1,3700 YTL, euro 1,6010 YTL'ye çıktı. Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,3670 YTL, en yüksek fiyat 1,3710 YTL, satışta en düşük fiyat 1,3720 YTL, en yüksek fiyat 1,3740 YTL düzeyinde bulunuyor.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, döviz kurlarında oluşan ve oluşması beklenen aşırı oynaklığı engellemek üzere, bugün döviz piyasasına “doğrudan alım” yönünde müdahale etti. Türk Lirası'nın değerindeki bu oynaklık ABD Doları'nın uluslararası piyasalardaki değer değişimi dikkate alındığında daha da belirgin hale geldi. Bu çerçevede, döviz kurlarında oluşan ve oluşması beklenen aşırı oynaklığı engellemek üzere, bugün Merkez Bankası, döviz piyasasına doğrudan alım yönünde müdahale etti.

Bu arada açıklamada, uygulanmakta olan dalgalı kur rejiminde, ilke olarak döviz kurunun düzeyinin arz ve talep koşulları tarafından belirlenmesine karşın, döviz kurlarındaki oynaklığın Merkez Bankası'nca yakından takip edildiği ve kurlarda her iki yönde oluşabilecek aşırı oynaklık durumunda doğrudan müdahale edilebileceği hatırlatıldı.

Merkez Bankası en son 4 Kasım’da döviz piyasalarına alım yönünde müdahale yapmış ve 3 milyar doların üzerinde bir döviz alımı gerçekleştirmişti.
.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 12:43:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?