16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

MB’’den sürpriz faiz indirimi

Piyasalarda faiz değişikliği konusunda yaşanan tartışmalara Merkez Bankası son noktayı koydu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 25 baz puan indirdi. Böylece Temmuz 2006’dan bu yana faizde ilk kez değişikliğe gidilmiş oldu. CNBC-e anketinde ilk indirimin Kasım ayında olması bekleniyordu.

Karar sonrasında gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 17.25, borç verme faiz oranı da yüzde 22.25 düzeyine geriledi.

‘ŞARTLAR OLUŞTU, ÖLÇÜLÜ İNDİRİM BAŞLADI’
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, kısa vadeli faiz oranlarındaki ölçülü indirim sürecine başlanması için şartların oluştuğu belirtildi.

Açıklamada indirime gerekçe olarak, “Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görülürken, dış talebin büyümeye katkısı azalmakta ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir” denildi.

ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK’
Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Kurul, bundan sonraki olası faiz indirimlerinin zamanlaması ve miktarının küresel piyasalardaki gelişmelere, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen değişkenlere bağlı olduğunu bildirdi.

YILMAZ ‘ŞARTLAR OLUŞMADAN DEĞİŞİKLİK YOK’ DEMİŞTİ
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz son açıklamasında şartlar oluşmadan yapılacak faiz değişikliğinin ters tepebileceğini söylemişti. İkinci çeyrek büyüme rakamlarının düşük gelmesi sonrasında Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’na faizi indirmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

FAİZ EN SON TEMMUZ 2006’DA DEĞİŞTİ
Kurul, en son 20 Temmuz 2006’daki toplantısında faiz oranlarını 0.25 puan artırmış, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım, 21 Aralık 2006 ve bu yıl 16 Ocak, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan ve 14 Mayıs, 13 Haziran ve 12 Temmuz’da yaptığı olağan toplantılarında kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemişti.

NTV
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 19:31:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?