19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

'MB'nın bağımsızlığı sindirilemiyor'

Merkez Bankası Eski Başkanı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti, Türkiye'nin son 5 yılda yakaladığı ekonomik istikrarda, en büyük payın Merkez Bankasının 2001 yılında bağımsız hale getirilmesi olduğunu belirterek, toplumun tüm kesimleri tarafından kabul gören bu bağımsızlığı aradan geçen 5 yıla rağmen siyasilerin içine sindiremediğini söyledi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'Ekonomik Gelişmeler' konulu panelde konuşan Süreyya Serdengeçti, Türkiye'nin 2001 yılından başlamak üzere yakaladığı ekonomik ve siyasi istikrar, Merkez Bankası Başkanının son günlerdeki çıkışları, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerin ekonomiye etkileri konularında görüşlerini açıkladı. 

Türkiye'de yakalanan ekonomik ve siyasi istikrar sonucu son 5 yılda önemli sayılabilecek olumlu gelişmeler yaşandığını ve bunların başında Merkez Bankasının bağımsız hale getirilmesi olduğunu anlatan Serdengeçti, sıkı maliye politikası ile faiz harcamalarının milli gelire oranının aşağı geldiğini, faizlerin düştüğünü, enflasyonun 35 yıl aradan sonra tekrar tek haneli rakama indirildiğini, Türk Lirası'nın değer kazandığını ve ülkenin 4,5 yılda reel olarak yüzde 40 oranında büyüdüğünü kaydetti. 

2006 yılı Mayıs-Haziran aylarında piyasalarda yaşanan çalkantıyı hükümetin Merkez Bankası Başkanlığı konusunda atamada gecikmesinin tetiklediğini ve sürecin eksik atamalardan dolayı devam etiğini öne süren Serdengeçti, “Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve güvenirliği tehdit edilirse ve toplum tarafından bu şekilde algılanırsa bu çalkantı nedeni olur ve 2006 yılında yaşanan da budur” dedi.
Özellikle son 7 ayda toplumun Merkez Bankası'nın bağımsızlığının iyi bir şey olarak benimsediğini, bunun faydasını gördüğünü ve kabul ettiğini ifade eden Serdengeçti, “Türkiye'deki siyasi sistemimiz hala Merkez Bankası'nın bağımsızlığını içine sindirebilmiş değildir. Sorun bugün itibariyle de devam etmektedir. Toplum olarak buna sahip çıkmamız gerekmektedir. Yoksa bu da ileride bir çalkantı nedeni olabilir” diye konuştu. 

Hükümetin 2007 yılında gerçekleşecek genel seçimler nedeniyle popülist politikalara sapacağı yönünde izlenimler oluştuğunu ve bunun piyasalarda olumsuz etki yapacağını vurgulayan Serdengeçti, Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ekonomiye büyük etki edeceğini öne sürdü. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde iktidarın Meclis'te çoğunluğunu dikkate almadan toplumun genel mutabakatını sağlayacak bir kişi üzerinde uzlaşmasının yararlı olacağını savunan Serdengeçti, “Meclis'te çoğunluğumuz var. İstediğimizi seçeriz denilip toplumun mutabakatını almadan hareket edilirse piyasaların buna tepkisi sert olur ve ekonomi büyük yara alır” diye konuştu. 

Konuşmasında yerel yönetimleri de değinen Süreyya Serdengeçti, sayısız kriz geçiren Arjantin'de son krizin nedeninin yerel yönetimler olduğunu belirterek, Türkiye'de de yerel yönetimlerin şeffaf olmadığını ve seçimlerin yaklaştığı bu dönemde hesaplarının çok iyi incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Soru cevap bölümü ile sona eren toplantıda Süreyya Serdengeçti'ye TSO Başkanı Kenan Malatyalı tarafından plaket verildi.
aa
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 22:27:31
Güncelleme :10 Kasım 2006 Cuma 22:38:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?