26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Meğer daha önce buluşmuşlar!

MÜSİAD ile TÜSİAD dün ilk kez “açık görüş” yaptı. MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar ise kendilerinin daha evvel TÜSİAD ile gizlice buluştuklarını açıkladı. Bilinmeyen bu buluşmada iki dernek “çatışmayalım” anlaşması yaptı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dün Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ni (TÜSİAD) ziyaret etti. Basına “ilk” diye yansıyan buluşmanın aslında ilk olmadığını söyleyen MÜSİAD’ın Kurucu Başkanı Erol Yarar, “Benim derneğe başkanlık yaptığım dönemde de TÜSİAD ile bir araya geldik” dedi. 1997 yılında yapılan görüşmenin TÜSİAD’ın davetiyle gerçekleştiğini belirten Yarar, “İstanbul Etiler’deki bir restoranda gerçekleştirdiğimiz görüşmeye TÜSİAD’dan Feyyaz Berker katılmıştı” diye konuştu.

O dönem yapılan bu görüşmenin kamuoyuyla paylaşılmadığını ifade eden Yarar şunları söyledi:

“İlk kez açıklıyorum. TÜSİAD tarafından bize yapılan davetin ana nedeni ‘çatışmayalım’dı. O tarihe kadar MÜSİAD gözardı edilmişti. İki dernek arasında vizyon ve yoğurt yeme farkı vardı. Ve bu durum iki dernek arasında zaman zaman gerginliğe yol açabiliyordu. Misafir olduğumuz bu yemeğe çatışma olmasın diye davet edilmiştik. Bu buluşma önemli bir milattır.”
İki dernek arasında hala farklılıkların bulunduğunu anlatan Yarar, “Ancak ortak zeminlerin oluşması artık daha mümkün görünüyor. Sonuçta ortak ziyaretler ve her türlü diyalog her zaman faydalıdır” dedi.

Yeni anayasa vurgusu
MÜSİAD’ın TÜSİAD’ı dünkü ziyaretinde başkanlar 1982 Anayasası’nın yerine yeni bir anayasa istedi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in toplantıda “Hazırlama yöntemi önemli. Bir kesimin anayasası olmamalı” dediği öğrenildi.

‘Tebrik ve hayırlı olsun’ ziyareti öncesinde gazetecilere açıklama yapan Ümit Boyner, “Çok büyük nezaket gösterdiler ve bize hayırlı olsuna geldiler” dedi.
Yaklaşık 1 saat süren ziyarette TÜSİAD, MÜSİAD’a plaket verdi. Görüşmede MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan derneğin raporlarını sundu. Toplantının ilk bölümü karşılıklı tanışma ile geçerken, ikinci bölümünde ekonomi, demokratikleşme, işsizlik konularına değinildi.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan MÜSİAD Başkanı Vardan, farklı düşünceler ve farklı altyapılar olsa da Türkiye’nin ilerlemesine ve Türkiye’nin gelişmesine yönelik hedeflerde, farklı yöntemlerle de olsa aynı hedeflere ulaşmak üzere çalışmak durumunda olduklarını vurguladı.

Vardan: Biz de davet ettik
Ortak çalışabilecekleri konular üzerinde durduklarını anlatan Vardan şunları söyledi:

“Bunlardan biri işsizlik konusu. TÜSİAD Başkanı’nın özgürlükler ve demokratikleşme konusundaki görüşleri, eğitim konusundaki görüşleri... Bunlar bizim de söyleyegeldiğimiz konular. Ortak zemin bulmak mümkün. Bütün bu çalışmalar, Türkiye’de örnek olacak. Biz bugünden itibaren bu faaliyetleri sıkça gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum.”

Vardan, “TÜSİAD’dan iade-i ziyaret olacak mı?” sorusuna, “Biz davet ettik, inşallah yakında olur” yanıtını verdi. Vardan, KOBİ’lerin geliştirilmesi konusunu da görüştüklerini belirterek, “TÜSİAD’ın bu konuyla ilgili özel bir projeleri var. Muhtemelen bu konularda işbirliği içinde olabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Hangi dernekten kimler katıldı?
Ziyarette TÜSİAD tarafında Başkan Ümit Boyner, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tayfun Bayazıt ile Yönetim Kurulu Üyeleri Muharrem Yılmaz ve Erman Ilıcak hazır bulundu. MÜSİAD’dan Başkan Ömer Cihad Vardan, Başkan Yardımcıları Murat Kalsın, Mehmet Nuri Görenoğlu, Mehmet Develioğlu ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ergun Kont, Nazım Özdemir ve Eyüp Akbal ziyarete katıldı.

Attali büyüme modelini anlatacak
TÜSİAD yılın ilk Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısını 24-25 Haziran’da Bodrum’da yapacak. YİK toplantısının konuğu Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin ekonomi danışmanı Jacques Attali olacak. Fransa’nın yeniden kalkınması için özel olarak kurulan komitenin başında bulunan Attali, François Mitterrand’ın danışmanlığını da yapmıştı. Attali, TÜSİAD’a Fransa’nın büyüme modeli ile ilgili görüşlerini sunacak.

Eylem Türk - Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2010 Cuma 17:57:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?